SP uit zorgen over situatie sociaal werkers Atea-groep: ‘Onzekerheid zorgt voor stress en ziekte’

Foto: Paul Marijnissen/SP

De Bredase SP heeft dinsdag schriftelijke vragen gesteld over de situatie van gedetacheerde sociaal werkers van de Atea-groep. Raadslid Boi Boi Huong maakte in de brief aan het college kenbaar dat ze zich zorgen maakt over de veiligheid van hun werkomgeving. Zo zouden sociaal werkers geplaatst worden op plekken die niet zijn aangepast aan hun beperkingen.

‘De SP kreeg de laatste tijd van bezorgde medewerkers te horen dat de onzekerheid over de detachering zorgde voor stress en ziekte op de werkvloer’, verklaart het SP-raadslid in de brief. De zorgen zouden onder meer gebaseerd zijn op het ‘jarenlang’ ontbreken van rolstoelliften,  aangepaste toiletten en ergonomische schoenen bij reguliere werkgevers, die de sociaal werkers van de Atea-groep ‘inleent’. Ook zouden sociaal werkers in een aantal gevallen respectloos bejegend worden en geen plaspauzes krijgen.

Oorspronkelijk zouden in augustus 75 sociaal werkers worden overgeplaatst naar een reguliere werkgever, maar die beslissing lijkt volgens Huong te zijn uitgesteld. ‘Bij deze groep medewerkers heerst ook angst dat de toekomstige taken en omstandigheden niet aangepast zijn aan hun beperkingen.’

Actieve houding

Huong verlangt een actieve houding van het college. Ze wil dat het toeziet op naleving van de regels en rechten die gelden voor sociaal werkers. Zo vraagt het raadslid hoe het college waarborgt dat de omstandigheden op reguliere werkplekken worden aangepast aan de beperkingen van sociaal werkers.

De SP zou graag zien dat de werkvoorziening voor de gedetacheerden ‘menswaardig’ is. ‘Daar hebben zij recht op, op basis van de Wet Sociale Werkvoorziening’, aldus Huong in de brief.

BSW

Het leerwerkbedrijf Atea-groep werd in 2012 opgericht als opvolger voor de BSW. Vorige maand werd bekend dat het 4 miljoen moet bezuinigen. De Bredase SP-leider Bas Maes uitte toen al zijn zorgen over de werkomstandigheden van de cliënten van Atea.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden