VVD blijft grootste in Brabant na Provinciale Statenverkiezingen, maar FvD wint fors

Foto: Nieuws.nl (Daniel de Laat)

De VVD is de grootste partij van Noord-Brabant gebleven na de Provinciale Statenverkiezingen van woensdag. Nieuwkomer Forum voor Democratie (FvD) is dan weer de grootste winnaar in de provincie. De huidige coalitie verliest door de uitslagen haar meerderheid in het provinciehuis.

De grote winst van FvD was de meest opvallende uitslag van de avond. Als nieuwkomer staat de partij in de laatste uitslagen – met 95,8 procent van de stemmen geteld – op 9 zetels. De Brabantse VVD van Bredanaar Christophe van der Maat blijft de grootste met één zetel meer. Daarmee blijven de liberalen op hetzelfde aantal zetels in de Provinciale Staten staan.

Alle andere partijen die onderdeel uitmaken van de Brabantse coalitie – SP, D66 en PvdA – verliezen zetels. Samen raken ze er zeven kwijt, en verliezen zo hun meerderheid in de Staten. Brabant scoort ook dit jaar het laagst met de opkomstcijfers. Iets meer dan de helft van de Brabanders (52,2 procent) ging woensdag stemmen.

Breda
De VVD werd in de gemeente Breda wederom veruit de grootste met 20,7 procent. Tweede en derde werden D66 en FvD, maar deze partijen volgden op grote afstand (met respectievelijk 12,5 en 11,8 procent). GroenLinks boekte grote winst in de Nassaustad. Zij eindigden als vierde (11,4 procent; een stijging van 5,2 procentpunt).

De opkomst in Breda lag ook net boven de helft. 52,8 procent van de Bredanaars bracht woensdag een stem uit.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden