NAC-historie: NAC Breda – PEC Zwolle

Het blijft nog steeds bijzonder: winnen van Feyenoord in de Kuip, om vervolgens twee keer op rij te verliezen van directe concurrenten. Komende zaterdag mag NAC laten zien waarom zij in de Eredivisie thuis horen en dat de nederlagen tegen ADO en Roda JC incidenten waren.

Dat NAC zich moet herpakken is wel duidelijk. Mocht de ploeg van Stijn Vreven met ruime cijfers verliezen, dan zou de ploeg naar de onderste  plaats kunnen zakken.  Dit gebeurt alleen als Willem II bij Groningen wint, Sparta bij Excelsior en FC Twente en Roda JC gelijk spelen tegen elkaar.

Maar goed, zo ver is het nog niet. Eerst maar eens richten op de tegenstander van zaterdagavond: PEC Zwolle. De huidige nummer vijf uit de Eredivisie heeft nog maar een wedstrijd verloren dit seizoen.  Toch is er een kans dat de drie punten in Breda blijven, net zoals in de laatste ontmoeting in Breda.

Eerste overwinning

De meest bijzondere overwinning  van NAC op Zwolle dateert van 31 augustus 2014.  Dat was voor het laatst dat NAC een thuiswedstrijd tegen PEC speelde. Dat was de derde wedstrijd van het seizoen. NAC pakte in de eerste drie wedstrijden twee punten, terwijl Zwolle alle wedstrijden had gewonnen. Op dat moment stond de ploeg van Ron Jans bovenaan in de Eredivisie.

Op basis van het voetbal en de ranglijst ging iedereen ervanuit dat Zwolle even ging winnen van NAC. Het liep echter anders.  In een matige eerste helft kwam NAC op voorsprong dankzij Stipe Perica. Al snel in de tweede helft kwam Zwolle langszij door een doelpunt van Necid.

Na de gelijkmaker begon NAC goed te spelen en kwam door doelpunten van Falkenburg en Hooi op een 3-1 voorsprong. Dat zou ook de eindstand zijn. NAC won voor het eerst dat seizoen, terwijl Zwolle de eerste nederlaag leed. NAC zou vrij weinig aan de overwinning hebben, omdat het later dat seizoen zou degraderen.

Afscheid publiekslieveling

De wedstrijd van NAC tegen PEC Zwolle in 2014 was niet alleen bijzonder vanwege de onverwachte uitslag, maar ook vanwege het afscheid van een clubheld. Anthony Lurling heeft in het seizoen 2013/2014 bekend gemaakt dat hij afscheid neemt bij NAC.  De aanvaller speelde meer dan 200 duels voor NAC (verdeeld over twee perioden) en scoorde daarin 37 keer voor de Bredanaars.

De voetballer uit Den Bosch met een NAC-hart nam tijdens de wedstrijd tegen Zwolle. Hij bedankte de supporters en liep in tranen een afscheidsrondje langs de tribunes. De supporters lieten duidelijk merken wat zij van de held vonden. Er klonk een oorverdovend applaus en er werd “hij is de Messi van Breda” gezongen. Een beter afscheid kon de populaire voetballer van NAC niet krijgen.

Voor afscheid zie video boven. Bron: Omroep Brabant

Promovendus

NAC Breda promoveerde dit jaar naar de Eredivisie, PEC  Zwolle deed dat al in 2012. In de afgelopen vijf seizoenen speelde de club uit Overijsel maar liefst achttien keer tegen een promovendus. Uit statistieken is gebleken dat alleen Sparta Rotterdam als promovendus heeft gewonnen van PEC Zwolle.

Ondanks het feit dat Zwolle goed presteert tegen gepromoveerde teams, heeft de club het traditioneel lastig tegen de ploeg uit Breda. Van de laatste 7 ontmoetingen in Breda, wist Zwolle er maar een te winnen. Dat was in januari 2014, toen de wedstrijd in 1-2 eindigde.

Dossier: NAC Breda
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen