“Als er één Willem II-er zegt ‘dit is een gave docu’ ja, dat zou tof zijn”

Foto: Michelle de Vries / STIM fotografie

Michiel van de Zandt, eigenaar van GIG Creative Film Production in Breda en regisseur van de documentaire ‘ Wij zijn NAC, wij zijn terug’ wil graag kippenvel momenten tijdens het kijken naar de docu. ‘Als zelfs een niet NAC fan een kippenvel moment heeft, is mijn missie geslaagd’. Michiel vertelt over de docu, de NAC fans en waar hij als regisseur van droomt.

Een film waarop we keihard zitten te wachten.

NAC staat op dit moment één na laatste in de eredivisie. Wat vind je van het moment waarop de terugkeer naar de eredivisie in een documentaire uitgebracht wordt?

“Ik denk dat het moment van uitbrengen irrelevant is. De docu gaat over een enorme lijdensweg na een degradatie. De niet geslaagde promotie tegen Willem II een jaar eerder gevolgd door de onverwachte promotie het jaar erna en het feest wat daarop volgde was zo euforisch en ongekend voor NAC.”

“Waarom was dit feest nu zo mooi, wellicht nog mooier dan het behalen van Europees voetbal? Daar gaat de docu over”.

“Als je kijkt naar de huidige situatie dan kan het mooier, iedereen wil graag dat NAC hoger staat. Het enige wat je zou kunnen afvragen is of de docu niet eerder af had kunnen zijn. Dan zaten we nog middenin dat euforische gevoel, dat was nog veel mooier geweest”.

Hoe wil jij dat de kijker na de documentaire vertrekt?

“Het liefst met een beetje kippenvel. Het spannends voor mij is of je hier ook kippenvel van kunt krijgen als je geen NAC supporter bent. Je hoopt dat het tot de verbeelding spreekt voor mensen die dit ook weleens met hun eigen club hebben meegemaakt”.

“Als er één Willem II-er zegt ‘dit is een gave docu’ ja, dat zou tof zijn”.

Zou jij dezelfde docu ook over Willem II kunnen maken?

“Toen ik aan deze docu begon wist ik vrijwel niets van voetbal, dus op dat moment had dat gekund, maar als je kijkt naar de supporters van NAC dan vind ik NAC wel een hele interessante club. Dat je zelfs in de Jupiler league je stadion bijna kunt uitverkopen of dat je op een avond meer toeschouwers hebt als in heel de Jupiler league bij elkaar, dat vind ik wel heel bijzonder. Op het moment dat de NAC supporters in de thuiswedstrijd tegen NEC besloot als een twaalfde man achter NAC te gaan staan toen ben ik NAC supporter geworden, dat was magisch. Ik filmde het moment en heb nog nooit zoveel bier door de lucht zien vliegen, het was fantastisch, sindsdien kijk ik elke wedstrijd”.

Wat is jouw kippenvel moment in de docu?.

“Ja dat is toch het moment in de eerste wedstrijd tegen NEC wat ik eerder aanhaalde. Voor een ander is dat misschien het moment van uitzwaaien van de spelersbus waarbij de hele berm in brand stond, ik had zoiets nog nooit gezien. Voor weer een ander is dat misschien het moment waarop Cyriel het podium opstapt op P5 of het ‘van links naar rechts’ op de Grote Markt in Breda. Er zijn zoveel momenten dat de docu best anderhalf uur had kunnen duren. Wij als GIG kiezen voor een hoog tempo en voor mensen met een korte spanningsboog. Ik heb niets weg hoeven laten maar elk onderwerp had ik nog wel dieper kunnen behandelen”.

Wat zit er niet in de film wat jij er wel in had willen hebben?

“Ja, dat zijn dingen waar ik nog niet bij was, bijvoorbeeld de uitwedstrijd tegen Willem II en een interview toen met Maaskant of later met Dijkhuizen. De docu start net voor de degradatie met Maaskant op het veld als het doek gevallen is. Maaskant vertelt dan hoe hij naar de spelers op het veld loopt en hoe uiteindelijk de tranen komen”.

“Het is NAC of niet”

Je bent NAC-supporter geworden en je hebt veel geleerd over de NAC supporter.

Wat zijn voor jou de kenmerken van de NAC-supporter?

“Ze zijn heel verschillend, er is niet één NAC-supporter behalve dat ze allemaal heel eigenzinnig zijn. Er is niet één sfeerbepaler die een trommel inzet, dat gaat bij NAC vanzelf. Wat ik heel kenmerkend vindt, is het lied van de Snollebollekes ‘ van links naar rechts’ dat was fantastisch totdat het opgevoerd werd bij andere clubs want toen was NAC er direct klaar mee. Dat soort dingen zijn kenmerkend. Het is NAC of niet”.

“Eindelijk een film waarop mensen keihard zitten te wachten”

 De 19e wordt de docu door FOX uitgezonden op de televisie, hoe ga jij die kijken?

“Ik twijfel nog een beetje, mogelijk met vrienden en familie. Ik ga natuurlijk kijken op sociale media hoe er gereageerd wordt op de docu. Het mooie van het maken van deze film is dat ik eindelijk een film maak waar mensen keihard naar uitkijken”.

Waar gaat je volgende film of docu over, waar droom je nog van?

“Heel graag de tweede docu over NAC, ik heb daar ideeën over, maar kan er nog niets over zeggen. Als wij dat mogen doen wordt dat weer een heel bijzonder project. Dan kunnen we van 25 naar 55 minuten en kijken we of het dan ook zonder saaie momenten kan. Ook lopen er veel interessante mensen rond in Breda zoals een Rico Verhoeven of een DJ, daar zou ik nog wel een film over willen maken. De uitdaging is om dingen te doen die je nog niet gedaan hebt”.

Dossier: Interviews , NAC Breda

Reacties

article
216280
Michiel van de Zandt, eigenaar van GIG Creative Film Production in Breda en regisseur van
https://breda.nieuws.nl/sport/216280/als-er-willem-ii-er-zegt-is-gave-docu-ja-zou-tof/
2017-11-14T13:34:40+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/55/2017/05/29195107/NAC-huldiging-eredivisie-27.jpg
documentaire nac, interview, NAC, wij zijn nac, wij zijn terug
Sport