NAC-historie: NAC Breda–Excelsior

Foto: Creative Commons

Deze week is het een middagje NAC, maar met alle kenmerken van een avondje NAC. Het is donker, er is veel bier en het stadion zit zo goed als vol. Ideaal om als NAC zijnde drie belangrijke punten te pakken tegen de kleinste ploeg van Rotterdam. Het zal niet makkelijk worden, omdat het team van Van der Gaag meer punten in uitwedstrijden pakt dan in thuiswedstrijden.

De wedstrijden tussen NAC en Excelsior in Breda zijn niet al te bijzonder. De wedstrijden eindige vaak in een overwinning voor NAC, behalve in de seizoenen 1999/2000 (eerste divisie), 2010/2011 (Eredivisie) en 2014/2015 (Eredivisie). In die seizoenen wist Excelsior minimaal een punt te pakken in Breda.

Leonardo

Is er dan echt geen één wedstrijd die bijzonder is? Jawel hoor. NAC Breda – Excelsior in het seizoen 2006/2007 was er een om nooit te vergeten. Niet zo zeer vanwege de uitslag (2-1 voor NAC), maar vooral vanwege een of andere Braziliaan: Leonardo Vitor Santiago. Ken je hem nog?

Hoewel Leonardo een Braziliaan was en prima speelde voor NAC, zat een carrière bij een internationale grootmacht er niet in. Dat kwam mede door zijn gedrag. Ook in de bovengenoemde wedstrijd tussen NAC en Excelsior kon hij zich niet gedragen.

In minuut zeven werd Leonardo teruggefloten voor buitenspel. Op zich niks mis mee, maar hij was het niet eens grensrechter en maakte een brilletje richting de grensrechter om duidelijk te maken dat hij het zelf niet eens was met de beslissing. De scheidsrechter was hier niet van gediend en gaf de Braziliaan een gele kaart. Vervolgens werd Leonardo nog bozer en kreeg vervolgens zijn tweede gele kaart. Nog nooit is er een speler van NAC zo vroeg weggestuurd met twee gele kaarten.

Een kwartier later maakte Slory de 0-1. Iedereen dacht dat de wedstrijd klaar was, want een 0-1 achterstand ombuigen tegen een team dat een man meer heeft is lastig. Maar toch kreeg de ploeg van Ernie Brandts het voor elkaar. Na negentig minuten won NAC de wedstrijd, door doelpunten van Stam en Zonneveld, met 2-1. Na afloop was Brandts niet blij met het gedrag van Leonardo: “Ik weet niet wat er precies gebeurde, maar dit kan echt niet wat Leonardo deed. Hij benadeelde het team”.

Overstap

De wedstrijd tussen NAC en Excelsior zal voor drie spelers bijzonder worden. NAC-speler Stans maakte de overstap van Rotterdam naar Breda, terwijl Shane O’Neill precies het omgekeerde deed. De kans dat beide spelers zullen spelen is niet heel groot. Beide spelers hebben nog geen minuut gespeeld dit seizoen voor hun club. Stans is niet nodig volgens Vreven, terwijl O’Neill kampt met een blessure. De derde die voor NAC heeft gespeeld en nu bij de Kralingers zit, is Hadouir. Hij zal waarschijnlijk wel in actie komen zondag.

Hoewel verdediger O’Neill niet speelt zondag, kijkt hij er wel erg uit naar het weerzien met zijn oude club. In een interview met BN de Stem laat de Amerikaan weten dat hij vereerd was om voor NAC te mogen spelen. “Een helse rit was het, a hell of a ride. Vaak werd gezegd dat wij het slechtste NAC-elftal in jaren waren en toch is het ons gelukt om te promoveren. Op het einde kwam alles samen in een bijzondere entourage.”

Huidige vorm beide clubs

Ondanks twee nederlagen op rij beleeft Excelsior nog altijd een uitstekende seizoenstart. Afgelopen seizoen ging de ploeg van Mitchell van der Gaag de winterstop in met zestien punten. Met zeventien punten na dertien wedstrijden zijn er dit seizoen al meer punten behaald dan vorig seizoen. Excelsior heeft nog één overwinning nodig om de eerste seizoenshelft voor het eerst sinds het seizoen 1982-1983 met minimaal twintig punten af te sluiten.

NAC daarentegen presteert dramatisch. Twee overwinningen en drie gelijken spelen zijn de oogst tot nu toe. De laatste overwinning was in september. Vorige week ging NAC pijnlijk onderuit in Almelo, mede door zwak verdedigen en een slecht optreden van Birighitti.

Dossier: NAC Breda
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen