NAC-historie: SC Heerenveen – NAC Breda

Foto: VoetbalinBreda

Afgelopen dinsdag leed een NAC een vervelende nederlaag tegen FC Twente. Misschien nog wel vervelender is dat keeper Bertrams de komende zes wedstrijden niet in het doel staat in de ploeg van Vreven, na de lompe overtreding op Luciano Slagveer.

De coach van NAC is er zaterdag wel bij. Volgens de aanklager reageerde de Belg op een dreigende manier naar scheidsrechter Mulder, waardoor hij twee wedstrijden schorsing heeft gekregen. Hierop is de club in bezwaar gegaan. De uitspraak zal vermoedelijk in januari 2018 zijn.

Sensationele zege NAC

NAC wacht een lastige avond in Heerenveen. De club uit Breda wist in de laatste twaalf competitieduels uit bij Heerenveen niet te winnen. Alleen in de seizoenen 2009/2010, 2013/2014 en 2014/2015 vertrok NAC met een punt uit Friesland. Alle drie die duels eindigde in 0-0.

Voor de laatste overwinning van NAC in Heerenveen moeten we al weer een tijdje terug. Naar het jaar 2004 om precies te zijn. NAC begon slecht aan de wedstrijd en stond met rust met 3-1 achter. Niets wees er op dat het team van Lokhof de wedstrijd nog om kon draaien. Toch gebeurde het wel. Net na rust kreeg NAC een vrije trap net buiten het strafschopgebied. Diba ging achter de bal staan en krulde de bal fantastisch in het doel.

De gelijkmaker viel een kwartier voor tijd. Feher liep weg van de verdediging en schoot de bal keurig achter doelman de doelman van Heerenveen: 3-3. Het meegereisde publiek vanuit Breda werd gek, want niemand had verwacht dat NAC op gelijke hoogte zou komen. Maar het werd nog mooier. In de 83e minuut werd Feher neergehaald en kreeg een penalty, die werd benut door Henk Vos. NAC boog een 3-1 achterstand om een 3-4 overwinning, iets dat daarna niet meer gebeurd is.

Bekerwinst

NAC heeft dus sinds 2004 niet meer in competitieverband gewonnen in Heerenveen. Dat gebeurde wel in de beker. In het seizoen 2010/2011 speelde NAC een wedstrijd in de beker in de achtste finale tegen SC Heerenveen en het resultaat was verassend. NAC speelde de Friezen helemaal weg in eigen huis en won slechts met 0-2, door doelpunten van Amoah en Schilder. Samenvatting van die wedstrijd kun je hieronder zien:

Bron: SC-Heerenveen TV

Vorm beide clubs

Waar NAC dinsdag thuis verloor van FC Twente met 1-2, speelde SC Heerenveen woensdag knap gelijk in de Kuip tegen Feyenoord. Ook in deze wedstrijd speelde de scheidsrechter een belangrijke rol, omdat een doelpunt van Veerman onterecht werd afgekeurd.

Van de laatste vijf wedstrijden wist SC Heerenveen er maar één te winnen. Dat was dan wel weer van FC Twente. Daarnaast verloor het PEC Zwolle en Roda JC en speelde het gelijk tegen VVV-Venlo en Feyenoord. NAC wist in zijn laatste vijf duels twee keer zoveel punten te halen als het team van Streppel (4 punten).

Hoewel Heerenveen en goed team heeft, zijn er overeenkomsten met NAC. Beide ploegen hebben moeite met clubs die onderaan de Eredivisie hangen, terwijl het tegen hoger geklasseerde teams wel punten weten te pakken.

Op basis van het laatste zou NAC minimaal een punt moeten kunnen pakken in Friesland, omdat NAC ver onder SC Heerenveen staat op de ranglijst. Maar goed, we hebben het wel over NAC. Een ploeg die goede momenten afwisselt met hele slechte.

Dossier: NAC Breda
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen