NAC sluit competitie af bij degradant Twente

Foto: Rinse Bulkmans

Houdoe en bedankt, Auf wiedersehen en #twexit. Dit zijn de woorden die afgelopen week veel gebruikt zijn.  Voor het eerst in 34 jaar degradeert FC Twente, na een pijnlijke nederlaag tegen Vitesse (5-0). De club uit Enschede wil waardig afscheid nemen van de Eredivisie door te winnen van NAC Breda.

Lijfsbehoud

NAC wist vorige week overtuigend te winnen van SC Heerenveen. Door prachtige doelpunten van Fernades, Te Vrede en Mari is de ploeg van Vreven nagenoeg veilig. Het kan alleen nog fout gaan als de club uit Breda ruim verliest van Twente en Roda met ruime cijfers wint van ADO den Haag. Het verschil is drie punten en tien doelpunten in het voordeel van NAC.

Het is voor NAC nog mogelijk om zelfs dertiende te worden. Dan moet het wel met drie doelpunten verschil winnen bij FC Twente en hopen dat zowel VVV-Venlo als Willem II niet wint. De Limburgers moeten naar Utrecht, terwijl de club uit Tilburg het in eigen huis opneemt tegen Vitesse. Een dertiende plek zorgt ervoor dat NAC meer tv-geld krijgt.

Wisselende week

Er was deze week goed nieuws en slecht nieuws voor NAC. Het goede nieuws is dat de ploeg uit Breda dus zo goed als zeker in de Eredivisie blijft, het slechte nieuws is dat ze dat met een andere trainer gaan doen. De huidige coach Stijn Vreven en NAC zijn ‘in goed overleg’ uit elkaar gegaan, al zullen de vele schorsingen van de Belg ongetwijfeld een rol hebben gespeeld in het besluit.

NAC is voor het eerst ingedeeld in categorie 3 van het Financial Rating System (FRS) van de KNVB. Dat heeft de club te horen gekregen van de licentiecommissie van de nationale voetbalbond. In de categorie zitten de meest gezonde clubs van het Nederlandse profvoetbal.

Laatste competitiewedstrijd

NAC neemt het dus op tegen FC Twente in de laatste competitiewedstrijd van dit seizoen. FC Twente staat op 499 thuiszeges in de Eredivisie en kan de vierde club worden met 500 overwinningen voor eigen publiek, na Ajax (816), PSV (752) en Feyenoord (714).

NAC Breda veroverde in de laatste twaalf competitiewedstrijden meer punten (17) dan in de overige 21 duels dit seizoen (16).

Geen team scoorde dit seizoen relatief vaker uit spelhervattingen dan NAC (43%, 17 van de 40); zes van de laatste tien doelpunten kwamen voort uit dode spelmomenten.

Naast Vreven zullen ook Angelino en Garcia vertrekken bij NAC. Beide Spanjaarden staan in de belangstelling van grotere clubs. Angelino wordt nadrukkelijk gelinkt aan PSV en Ajax, terwijl Garcia op het lijstje staat van de Spaanse nummer vier Valencia. Het is onduidelijk wat Manchester City met de overige huurlingen van NAC van plan is.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden