Zonnepanelen maken NAC stadion energieneutraal

Foto: gemeente Breda

Wethouder Paul de Beer en NAC-directeur Justin Goetzee beklommen op 26 juni het dak van het Rat Verlegh stadion. Met beide een zonnepaneel in de hand aanschouwden zij het nu nog lege dak als een open speelveld. Dat zal snel veranderen.

Deze week start installateur van Dijnsen met de voorbereidingen om 1944 zonnepanelen op het dak van het stadion te plaatsen. Deze panelen wekken straks meer energie op dan nodig is voor het dagelijks gebruik van het stadion. Eind september moet de klus geklaard zijn.

Verduurzaming gemeentelijk vastgoed

Het duurzaam maken van het stadion is onderdeel van de totale verduurzaming van het gemeentelijk vastgoed. Met de zonnepanelen en de al eerder aangebrachte LED-veldverlichting geven Gemeente Breda, de eigenaar van het stadion, en NAC Breda invulling aan de ambities van Breda om een CO2 -neutrale stad te worden.

Wethouder Paul de Beer: “Het Rat Verlegh stadion wordt met deze panelen een netto energieleverancier. Dat is top en levert een enorme energiebesparing op. Deze stroom zal onder meer gebruikt worden voor het voeden van nieuwe laadpalen van de provincie. Ook onderzoekt de gemeente welke mogelijkheden er zijn om in de buurt van het stadion de stroom te leveren aan andere gebruikers, bijvoorbeeld op het bedrijventerrein. Zo zetten we flinke stappen naar een CO2 neutrale stad”

Algemeen Directeur Justin Goetzee van NAC Breda: “Als NAC dragen we graag ons steentje bij aan de ontwikkeling van Breda op het gebied van duurzaamheid. Door een goede samenwerking met de gemeente betekent dat in dit geval dat ons stadion een flinke upgrade krijgt met het oog op de toekomst. Hiermee bespaart NAC op termijn op de energiekosten, wat een hoge kostenpost is. Bovendien past dit goed in de maatschappelijk rol van de club in Breda, die nu nog breder wordt dan de inspanningen van [email protected]

De gemeente pakt de komende jaren alle gebouwen aan waarvan ze eigenaar is. Deze maatregelen besparen in totaal gemiddeld ± 40% energie. De gebouwen krijgen na de aanpak bijna allemaal het energielabel A. Het stadion vormt hier het schoolvoorbeeld in doordat het volledig energieneutraal wordt.

Reacties

Cookieinstellingen