Bredase beklimt Kilimanjaro in Afrika voor War Child

Foto: Jessica Wohrmann

Na weken van voorbereidingen is het in januari eindelijk zo ver. Tussen 16-26 januari gaat de 26-jarge Jessica Wohrmann uit Breda de Kilimanjaro beklimmen, de hoogste berg van Afrika (5.895m). Een pittige uitdaging waar ze goed over heeft nagedacht.

“In maart deed ik mee aan een missverkiezing. Daar hoort ook een goed doel bij. Ik zocht iets waar ik 100% achter sta en toen kwam ik bij War Child terecht.” Na een intakegesprek kwam al snel de Kili-Challenge ter sprake, een pittige uitdaging om 10 dagen naar Afrika te reizen en gedurende 7 dagen de Kilimanjaro te beklimmen, onder begeleiding van een team bestaande uit een persoonlijke porter per klimmer, locale gidsen, mensen van War Child en koks.

Motivatie
Om deel te kunnen nemen, moet elke deelnemer aan de Kili-Challenge minimaal 2400 euro bij elkaar sprokkelen. Voor Jessica een mooie motivatie om echt iets te betekenen. “En voor anderen om te doneren voor War Child. Ook is het voor mij de gelegenheid om naar de wereld toe uit te leggen wat War Child precies doet en waar ze voor staan.” Met het geld van de deelnemers kan War Child duizenden oorlogskinderen helpen en hen een betere toekomst bieden.

Sportief
Klimervaring heeft Jessica nauwelijks. “Zo’n zes jaar geleden heb ik in Frankrijk de Barre des Écrins beklommen (4122 m hoog). Daar waren stukken gletsjer bij. Dat was best een pittige berg. Verder ben ik wel sportief, maar ik had niet bedacht dat ik ooit nog een keer een berg zou beklimmen.” Toch is ze niet nerveus. “Ik werk zelf naast mijn studie als model. Daarvoor is het nodig om sportief te zijn en je lichaam onderhouden. Ik train nu met een personal trainer en daarnaast probeer ik een aantal dagen per week te joggen en mijn benen sterker te maken. Dus conditie op peil houden.”

 Je hebt enkel spijt van de dingen die je niet doet in het leven

‘Gewoon ondergaan’
Mentale voorbereidingen treft Jessica niet. “Je moet het gewoon ondergaan. Ik wil me daar niet te druk om maken en we gaan het wel zien. Ik denk dat dat de beste voorbereiding is. Ik ben ook niet bezig met doemscenario’s als ‘Wat als ik het niet haal’. Ik denk niet dat dat veel bijdraagt tot de trip.” Ook op hoogteziektes kun je volgens Jessica niet trainen. “Er bestaan wel cabines waar je bepaalde druk kunt uitoefenen op je lichaam alsof je op die hoogte bent, maar daar ben ik niet mee bezig. Als je er mentaal mee bezig bent, is de kans groter dat je het krijgt. Uiteindelijk reageert elk lichaam anders. Dan kun je je nog zo goed voorbereiden, je ervaart het pas echt als je op de berg staat.”

Waar ze het meest tegenop ziet zijn koude handen. “Ik heb best snel koude handen en bovenop de berg is het heel koud. Maar verder ben ik vooral erg enthousiast en heb ik er veel zin in.”

Wil jij Jessica sponsoren of zelf deelnemen aan de Kili-Challenge?
Ga dan naar Jessica’s persoonlijke actie-pagina via www.warchild.nl//actie/miss-grand-netherlands-2018. Meer informatie over de Kili-Challenge vind je op www.warchild.nl/kili-challenge.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden