Zwak NAC verliest Brabantse derby van Willem II

De vierenzestigste editie van de Brabantse derby is in het voordeel beslecht van aartsrivaal Willem II. Ondanks de steun van een vol uitvak in Tilburg wist NAC niet te scoren. De wedstrijd eindigde in 2-0 door goals van Llonch en Pavlidis.

De wedstrijd begint aardig voor de Parel van het Zuiden. NAC valt vol overtuiging aan en weet de tegenstoten van de Tilburgers goed tegen te houden. Toch is de eerste kans voor Willem II: een uithaal van Ozbiliz kan in de elfde minuut maar net over de lat worden getikt door NAC-doelman Van Leer.

De Bredanaars lijken aangeslagen na die grote kans. De ploeg komt meer in de verdrukking en de verdediging moet alle zeilen bijzetten om te voorkomen dat Willem II gevaarlijk wordt. Na ruim 20 minuten spelen resulteert dat voor de Tricolores in een voorsprong. Met een fraai afstandsschot geeft de Spanjaard Llonch keeper Van Leer het nakijken.

Zwak
Na dat eerste doelpunt speelt NAC zwak. De Bredanaars zoeken vergeefs naar een gat in de Tilburgse defensie, terwijl achterin geklungeld wordt bij balverlies. NAC weet desondanks met hangen en wurgen een grotere achterstand te voorkomen.

Na rust lijkt NAC erbovenop te komen door een kleine opleving. De ploeg komt met verschillende aanvallen goed uit de startblokken, met als climax een kans voor Te Vrede. De NAC-spits heeft echter weinig tijd om de bal aan te nemen en schiet met het verkeerde been hoog over.

Blessure en rode kaart
Snel na dat schot zakt het niveau van de Bredanaars weer naar beneden. De ploeg wordt afgetroefd op inzet, lijdt veel balverlies en moet vooral aanvallen van Willem II tegenhouden. Het inbrengen van aanvallend ingestelde spelers als debutant Lundqvist (als vervanger van verdediger Klomp, red.) kan dat tij niet keren.

Tot overmaat van ramp verlaten twee spelers het veld. Vanaf de tachtigste minuut moet topschutter Te Vrede met een zak ijs op zijn enkel toekijken vanaf de bank; niet lang daarna krijgt El Allouchi rood. Het zijn twee grote aderlatingen voor de Parel van het Zuiden in de strijd tegen degradatie.

2-0
De eindstand wordt uiteindelijk 2-0 door een goal van Bochum-huurling Pavlidis in de blessuretijd. De Griek, die deze winter werd gehaald als opvolger van clubtopscorer Fran Sol, bewees zich meteen door via de paal raak te schieten. NAC liet door aanvallend te spelen achterin grote ruimtes open, in de hoop een gelijkspel af te dwingen. Arbiter Kuipers maakte daar met zijn eindsignaal definitief een einde aan.

NAC zal in de tweede seizoenshelft nog flink aan de slag moeten om van de zeventiende plek af te komen. De verschillen onderin zijn klein, maar hekkensluiter De Graafschap zit de Bredanaars met drie punten verschil op de hielen. De Doetinchemmers spelen vanmiddag tegen Fortuna Sittard.

Dossier: NAC Breda