Breda wil met provincie skateboarden professionaliseren

Foto: Robert de Leeuw

De vijf grootste gemeenten van Brabant (Eindhoven, Tilburg, Breda, ’s-Hertogenbosch en Helmond) willen samen met de provincie de urban-discipline skateboarden op top- en breedtesportniveau verder professionaliseren. Samen met BrabantSport, de Skateboard Federatie Nederland en vier skateparken hebben de partijen dinsdag een intentieverklaring getekend. Eén van de doelen is om de thuisbasis van een Nederlandse skateboardselectie in Brabant te houden.

‘Urban wortelt goed in Brabant’
Skateboarders in Breda zijn blij met de plannen. Rinse Staal, manager van skatepark Pier15 vindt het goed dat de samenwerking wordt geïntensiveerd. ‘We willen skateboarden breed onder de aandacht brengen door nationale en internationale urban-evenementen naar de grote steden te halen.’

Ook de provincie is in zijn nopjes. ‘Urban sport, cultuur en de bijbehorende levensstijl wortelen goed in Brabant’, stelt Henri Swinkels, Brabants gedeputeerde van Sport en Cultuur. ‘In de stedelijke omgeving en met name in de spoorzones ontwikkelt urban zich razendsnel. En nu onderdelen Olympisch gaan worden, is het belangrijk met elkaar een tandje bij te zetten.’ Swinkels wil urban-sporten verbinden met Brabantse sportvoorzieningen, -organisaties, -bonden en -verenigingen.

Kennis en innovatie
De provincie heeft grote ambities met de sport voor de komende zes jaar. Zo wil ze met Brabant op ‘world class level’ opereren door onder meer een bijdrage te leveren aan de Olympische ambities van NOC*NSF. Brabant moet de permanente thuisbasis blijven van de Nederlandse selectie ‘Park-skateboarders’, die trainen in Eindhoven.

In de provincie is al veel kennis en innovatie over skateboarden aanwezig; in Eindhoven is sinds 2017 een kenniscentrum voor ‘urban sports’ gevestigd. Ook worden een aantal internationale skate-evenementen jaarlijks in Brabant gehouden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen