Effectief Volendam zet NAC bij de tijd

Foto: Johan Dirven

Robert Maaskant beloofde een dominant spelend NAC voor dik 14.000 (!) supporters, die er veel zin in hadden. Niet alleen het aantal verkochte seizoenskaarten, maar ook de decibelen bij NAC-Volendam zorgde voor een absoluut record in de Jupiler League. Het mocht echter niet baten.

NAC maakte nauwelijks een vuist, en kon na de rode kaart van Naah (30′) alleen nog maar achter de feiten aan lopen. Volendam speelde het slim uit en won uiteindelijk met 1-4. Al wat NAC nog restte was een fluitconcert van de trouwe aanhang.

Het gaat te ver om de nederlaag alleen te wijten aan de rode kaart van Naah. NAC wist nauwelijks te overtuigen, omdat er maar enkele spelers een goed niveau haalden in de wedstrijd.

Volendam maakte vanaf het begin het veld klein, en gaf NAC weinig ruimte om het spel naar zich toe te trekken en de flanken te bereiken. Dit resulteerde in veel balverlies maar NAC knokte zich in de wedstrijd. De Kamps speelde als balveroveraar goed en Naah kapte en draaide op het middenveld om de openingen te vinden wat resulteerde in enkele mogelijkheden voor Verbeek en Seuntjes, die hoog over schoot. Net toen NAC wat meer grip op de wedstrijd leek te krijgen, maakte Naah in zijn enthousiasme zijn tweede zware overtreding op oude bekende Kwakman, en kon in de 30e minuut met rood vertrekken. NAC stond met 10 man.

Overwicht van Volendam

Volendam kon het verschil in veldbezetting niet meteen uitdrukken in een overwicht, maar ging steeds beter spelen. Vooral rechtsbuiten Gyliano van Velzen speelde een goede wedstrijd, en was betrokken bij enkele kansen. Ook NAC kreeg voor de rust nog kleine kansjes.

In de tweede helft haalde Volendam de trekker over. Het veldoverwicht vertaalde zich in enkele kansen die koelbloedig en effectief werden verzilverd. De eerste goal (55′) was een intikker vanuit een voorzet van rechts, waarbij ten Rouwelaar wel naar de bal grabbelde maar het tij niet kon keren. De tweede goal van Kwakman (60′) was een mooi droge knal van 18 meter in de korte hoek. Toen deed NAC wat terug met een mooie intikker van Luis Pedro (66′). In dezelfde minuut maakte Steltenpool echter 1-3, en toen was alle hoop meteen weer verloren. Volgens goed gebruik kwam er ook nog een Volendams slotakkoord in de laatste minuut (1-4).

Naah, Stam, de Kamps en Verbeek waren tegen Volendam de enige spelers die een kwalitatieve stempel op de wedstrijd konden drukken. De rest bleef daarbij achter en grossierden in veel balverlies en persoonlijke fouten. De verdediging komt nauwelijks aan opbouw van achteruit toe, en voorin word er niet goed gelopen en de ruimte gezocht (Brands en Seuntjens). Na de rode kaart van Naah en de wissels van de Kamps en Verbeek, holde het veldspel dan ook nog meer achteruit. Hooi viel nog goed in, maar Borahsasar komt in de basis tekort. Hij heeft te veel tijd nodig om de bal te controleren en mist scherpte voor de goal. Jammer dat Maaskant Uros Matic niet in de ploeg heeft gebracht. Matic had met zijn rushes en goede schot wel voor dreiging voorin kunnen zorgen.

Al met al is er bij NAC nog veel werk aan de winkel om te kunnen domineren op” het tweede plan”. De les van Volendam is dat de Jupiler League meer in huis heeft dan louter vechtteams. Volendam speelde slim, effectief en heeft¬†enkele technisch vaardige spelers in huis. En dan kun je je altijd afvragen: Wat als het elf tegen elf was gebleven? Nou, dat is dan een mooie uitdaging voor de volgende wedstrijd tegen Eindhoven!

Meer over NAC

Dossier: NAC Breda

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden