Tekenbeten en Lyme

Van een tekenbeet kun je ziek worden. Controleer jezelf en anderen op tekenbeten nadat je ‘in het groen’ bent geweest. Ben je gebeten door een teek, dan is het belangrijk dat je hem snel weghaalt. 

Waar komen teken voor?
Teken komen in het hele land voor, in bos, park, hei, duinen of in de tuin. Ze zitten in de buurt van bomen of struiken in hoog gras of tussen dode bladeren en lijken op kleine platte spinnetjes. Teken kunnen zich vastbijten in de huid van mensen. Van een tekenbeet kun je ziek worden. In Nederland kunnen teken de ziekte van Lyme overbrengen.

teek

Controleren is belangrijk
Controleer je lichaam en je kleding op tekenbeten als je in het groen bent geweest. Teken kunnen zich overal vastbijten, maar hebben voorkeur voor liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, randen van het ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek. Heb je een tekenbeet? Haal de teek snel weg. Hoe langer de teek in je huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt.

Naar de huisarts?
Je hoeft niet altijd naar de huisarts na een tekenbeet. Heeft de teek al langer dan 24 uur op je huid gezeten? Overleg met de huisarts of behandeling gewenst is. Heb je de teek binnen 24 uur weggehaald? Houd tot drie maanden na de tekenbeet de huid rond de beet in de gaten. Let op het ontstaan van een rode ring of andere klachten die kunnen duiden op de ziekte van Lyme. Krijg je klachten? Ga naar de huisarts en meld dat je door een teek gebeten bent. De ziekte van Lyme is meestal goed te behandelen met antibiotica.

RIVM-app ‘Tekenbeet’
Het RIVM heeft de app ‘Tekenbeet’ gemaakt. Deze app is gratis te downloaden in de Google Play Store en in Itunes. Met deze app kunnen mensen (ook buiten, zonder internetverbinding!) opzoeken hoe teken eruit zien en wat je moet doen om teken correct en snel te verwijderen.

Game Teek Control
Om kinderen te leren wat teken zijn, waar ze zitten en wanneer je op teken gecontroleerd moet worden, is er nu een computergame Teek Control. In deze game maak je via een paar leuke tekenfilmpjes mee hoe en waar de teek kan bijten. Vervolgens race je over de kaart door de straten van je eigen woonwijk, om daar zo snel mogelijk de kinderen te vertellen dat ze zich moeten laten controleren op teken. Onderweg zie je foto’s van jouw eigen wijk voorbijkomen. Vraag je ouders om een tekencontrole, en daag je vrienden uit jouw score te verbeteren!

Tekenradar
Als je op Tekenradar.nl een tekenbeet meldt, kun je meedoen aan onderzoek naar tekenbeten en de ziekte van Lyme. Als je een recente tekenbeet meldt, kun je uitgenodigd worden om de teek op te sturen. Je vult dan anderhalf jaar een aantal korte vragenlijsten in. Binnen 10 maanden hoor je of de teek besmet was met de bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen