Oranje start met debutant Riedewald en Van Persie

Foto: Wikipedia

Het Nederlands elftal begint zondag met debutant Jairo Riedewald in de basis aan de cruciale EK-kwalificatiewedstrijd tegen Turkije. Bondscoach Danny Blind heeft de jonge verdediger van Ajax een basisplaats gegeven in de Torku Arena van Konya. Robin van Persie staat ook in de basis. De spits van Fenerbahçe krijgt de voorkeur boven Klaas-Jan Huntelaar en draagt weer de aanvoerdersband.

Riedewald, achttien jaar pas, maakt zijn debuut in Oranje als linksback. Jeffrey Bruma vervangt centraal achterin de geschorste Bruno Martins Indi, die donderdag in de verloren thuiswedstrijd tegen IJsland (0-1) met rood van het veld werd gestuurd. Daley Blind, tegen de IJslanders linksback, schuift door naar het middenveld. Dat gaat ten koste van Georginio Wijnaldum, die genoegen moet nemen met een plek op de bank. Blind vormt het middenveld met Davy Klaassen en Wesley Sneijder.

Voorin vervangt Luciano Narsingh de geblesseerde aanvoerder Arjen Robben. Van Persie keert opvallend snel terug in de basis. De Rotterdammer moest vorige week zijn aanvoerdersband afdragen aan Robben en zat tegen IJsland de hele wedstrijd op de bank, omdat hij volgens Blind niet topfit was. Huntelaar, die de voorkeur kreeg in de spits, werd al na een half uur gewisseld voor Bruma nadat Martins Indi was weggestuurd. De aanvalsleider van Schalke 04 is drie dagen later zijn basisplaats kwijt.

Gregory van der Wiel start ‘gewoon’ als rechtsback, ondanks zijn onnodige overtreding tegen IJsland die werd bestraft met een strafschop. Blind durft het niet aan om naast Riedewald nóg een debutant op te stellen in de persoon van Kenny Tete.

Bij Turkije staat Oguzhan Özyakup in de basis. De 22-jarige middenvelder, geboren in Zaandam, werd opgeleid bij AZ en speelt nu in Turkije voor Besiktas. Inzet van het duel in Konya is de derde plaats in de groep, die nog naar het EK kan leiden. De eerste twee posities zijn uit zicht voor Nederland en Turkije. Oranje verdedigt een voorsprong van één punt.

Virgil van Dijk

Na de verloren wedstrijd tegen Ijsland werd Virgil van Dijk toegevoegd aan de selectie. De oud-voetballer van o.a. Groningen en Celtic staat momenteel onder contract bij Southampton. Hij speelde voor het Nederlands team onder 19 en onder 21, maar nog niet eerder voor het grote oranje. Van Dijk werd geboren in Breda en speelde in de jeugd voor WDS ’19.

Opstelling Oranje: Cillessen; Van der Wiel, De Vrij, Bruma en Riedewald; Klaassen, Blind en Sneijder; Narsingh, Van Persie en Depay.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen