“FootGolf is golfen met een voetbal”

Sam van Bracht maakt winnend punt
Foto: Sam van Bracht

Bredanaar Sam van Bracht is afgelopen zondag op het zesde Nederlands FootGolf Kampioenschap in Almkerk Nederlands Kampioen 2015 geworden. Maar wat is FootGolf eigenlijk? Breda Nieuws sprak met de kersverse kampioen.

Volgens Sam van Bracht is FootGolf een relatief nieuwe sport. “De sport is zo’n zes jaar geleden ontstaan. Eerst als een leuke activiteit en al vrij snel daarna werd het een heuse sport”, aldus van Bracht. “Eigenlijk is het een combinatie van voetbal en golf. Je probeert de voetbal in een hole te schieten. Eigenlijk net zoals bij golfen. Je loopt van hole naar hole, bij elke hole staat ook een vlag alleen de holes zelf zijn groter dan bij golfen.”

Oud-voetballers

Op dit moment zijn er zo’n twintig banen waar je kunt FootGolfen. Zelf is Van Bracht meestal te vinden op twee golfbanen in Tilburg. Daar geeft hij sinds een jaar of drie onder andere FootGolf-clinics. “Ik kwam er zelf voor het eerst mee in aanraking toen ik op televisie het eerste NK FootGolf zag. Dat was met oud-voetballer Theo Janssen (ooit voetballer bij onder andere Ajax en Vitesse, red.). Ik ben me er meteen in gaan verdiepen en besloot uiteindelijk om zelf clinics te gaan geven.”

Overigens blijken heel veel oud-voetballers de sport te beoefenen. “In principe kan iedereen het, maar je moet wel goed kunnen schieten. Daarom dat je ook zo veel oud-professionals tegenkomt zoals Roy Makaay, Luc Nilis, Mike Zonneveld of Rick Hoogendorp.”

Op naar het WK

Zelf is Van Bracht pas ruim een jaar geleden gestart met toernooien en niet alleen in Nederland. “Ik ben in Portugal een keer tweede geworden en in Marbella (Spanje) derde en nu dus Nederlands Kampioen.” Dat ging niet vanzelf. “Ik heb heel veel toernooien gespeeld, waardoor ik me uiteindelijk heb gekwalificeerd voor het NK.” Door zijn titel heeft Van Bracht zich automatisch gekwalificeerd voor het WK in januari 2016 in Buenos Aires (Argentinië). “Dat is toch wel het ultieme wat je kunt bereiken ja.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden