Singelloop meer dan gewoon hardloopevenement

Over het weer valt geen slecht woord te zeggen, het publiek is enthousiast en de organisatie meldde al een record aantal deelnemers. Wat kan de dertigste Singelloop Breda zich nog meer wensen? De Singelloop heeft zich weer bevestigd als bourgondisch, gezellig hardloopevenement.

Onderweg naar het centrum van de stad is de drukte al merkbaar. Aan het einde van de ochtend staat de berm van de Claudius Prinsenlaan tot aan de kruising met de Beverweg en de De la Reijweg al helemaal vol met geparkeerde auto’s. Bij de start van de 10 kilometerloop aan de Claudius Prinsenlaan gonst het van de gezelligheid en gezonde spanning. Er knalt dreunende muziek door de speakers en er vliegen ballonnen in allerlei kleuren door de lucht.

Startschot

Om 12.15 uur gaat de eerste groep van zo’n 2000 deelnemers voor de 10 kilometer van start. Burgemeester Paul Depla geeft het startschot en sluit dan aan om ook mee te lopen. En terwijl de eerste groep op gang komt, hangt Oscar (8) over de dranghekken heen om zijn moeder aan te zien komen. Trots vertelt hij dat hij samen met mama heeft geoefend. “Over een paar jaar gaan we samen de Singelloop doen,” glundert hij. Als zijn moeder uiteindelijk voorbij komt gerend, krijgt Oscar een high five.

Feestelijke finish

Langs de route staan slagwerkgroepen, DJ’s en orkesten te spelen om de deelnemers een hart onder de riem te steken en het publiek warm te houden. De band Thuisnietouwe uit Teteringen speelt in feestelijk roze bij het terras van De Kloostertaveerne. Het terras zit nagenoeg vol en de mosselpannetjes zijn niet aan te slepen. Ook op de Grote Markt beginnen de terrassen zo rond het middaguur vol te raken. Toch staan de meeste mensen langs de dranghekken bij de finish naast de kerk op de Grote Markt.

Een ruim halfuur nadat de eerste groep van start ging, komt de eerste deelnemer over de finish. Met een tijd van 32 minuten en 44 seconden wordt Simon Vroemen als snelste van de 10 kilometer door het applaudisserende publiek onthaald. Langzamerhand druppelen er steeds meer deelnemers binnen, waaronder schaatser Erben Wennemars (zie foto’s). Een DJ verwelkomt ze op de Grote Markt met opzwepende beats om ze de laatste honderd meter door te slepen. Veelal met de handen in de lucht van blijdschap komen de renners over de finish.

“Volgend jaar weer”

Bart Roest komt vlak na het finishen kijken hoe het de rest vergaat. “Ik kan niet wachten om thuis op de bank neer te zakken, maar het is zo mooi om te zien hoe iedereen binnenkomt.” Hij gaat in de schaduw staan, “want na de eerste kilometer had ik het al bloedheet.” Als hij een beetje is bijgekomen, komt het hoge woord eruit: “Volgend jaar ben ik er weer bij.”

 

Dossier: Fotoreportages

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden