Vierde winst NAC op rij en Sjoerd Ars introduceert Panenka slapstick

Alweer een kans voor NAC in eerste helft.
Foto: johandirven

“Ik heb genoten van mijn eerste avondje NAC”, zei Marinus Dijkhuizen na afloop van de Brabantse thuisderby voor 15.860 toeschouwers tegen FC Den Bosch. Een echte derby werd het nooit omdat FC Den Bosch slap speelde en NAC te gemakkelijk in het zadel hielp. Een hoofdrol was er wederom voor Sjoerd Ars.

De spits wisselde zijn sterke momenten “in de 16” af met de meest opmerkelijke Panenka penalty sinds die van Panenka zelf. Het legendarische boogballetje dat Panenka in 1976 wonderschoon in het net liet rollen kreeg vanavond een heuse Sjoerd Ars versie.

De lijn van de afgelopen winstpartijen doorgezet in eerste helft

Een opmerkelijk fit NAC begon sterk. De Bredase ploeg speelde vooruit, combineerde dat het een lieve lust was en was vaak gevaarlijk in de 16 meter. Met oerboschenaar Verbeek voor Lazic werden de flanken goed benut. Na enkele kansen in  de beginfase voor Seuntjens en Ars (kopkans na goede voorzet Verbeek) kwam de verdiende 1-0 in de 16e minuut. Ars tikte simpel binnen na een steekpassje van Suk. Na een spectaculaire boogbal van wederom Ars vanaf 35 meter bood hij Suk in de 28e minuut een niet te missen kans. Met de 2-0 op het scorebord ging NAC aan de thee. Op slag van rust sloeg de schrik wel even om het hart toen sterspeler Mats Seuntjens na een forse tackle van Disveld geblesseerd bleef liggen.

Geen honger meer naar meer, maar wel een Panenka nieuwe stijl

De tweede helft kwam niet op gang. Mats Seuntjens moest alsnog geblesseerd het veld verlaten voor Lazic (53′). Seuntjens, de creatieve vormgever van NAC, werd gemist.  De wedstrijd vlakte af. NAC hoefde niet meer en Den Bosch speelde iets beter maar werd nauwelijks gevaarlijk. Gelukkig verhoogde Sjoerd Ars de amusementswaarde door ook in de tweede helft een hoofdrol op te eisen. Eerst verprutste hij een niet de missen kans op de doellijn (60′) en vervolgens mocht hij aanleggen voor zijn bewuste penalty (61′). De combinatie van de korte aanloop en de zelfvoldane blik met het misplaatste boogballetje op het dak van het doel, was hilarisch. Ars redde de tweede helft met zijn Panenka slapstick. Dijkhuizen vond de actie niet gepast en was ook niet te spreken over de gemakkelijke wijze waarop NAC de wedstrijd uitspeelde. Het ontbreken van honger naar meer doelpunten werd echter gecompenseerd door….. Jawel Sjoerd Ars. De klassespits draaide in de 76e minuut weg van zijn tegenstander en schoot de bal onhoudbaar laag in de hoek. Daarmee was de Ars show voorbij en werd hij gewisseld voor Brands (80′). NAC kreeg nog enkele flauwe kansjes en speelde de wedstrijd eenvoudig uit.

Legendarische penalty Panenka in 1976

Hoe dan ook, weer een goede winstpartij

NAC wint met 3-0 van FC Den Bosch en heeft nu vier wedstrijden achter elkaar gewonnen. De ploeg scoort gemakkelijk en geeft weinig weg. Kenny van der Weg (sterk aan de bal, verdedigend krachtig) en Gorter zijn spelers waar je van op aan kan, en er staat een hecht team. Het gaat nu echt de goede kant op. De supporters zingen de kampioenen al toe. Een te vroege conclusie, maar wel een constatering die gezien de huidige speelstijl tot de mogelijkheden behoort.

 

Dossier: NAC Breda

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden