Zo werd Amazing Oriental de grootste Aziatische supermarkt van Nederland

Foto: CC 2.0 kattebelletje Flickr

Amazing Oriental begon dertig jaar geleden in Nederland als kleine Aziatische toko. Inmiddels voorziet Oriental consumenten in meer dan twaalf steden, waaronder een in Breda aan de Belcrumweg, van alle lekkere producten die Azië te bieden heeft. “We openen binnenkort onze grootste supermarkt ooit.”

In de dertig jaar dat Oriental in ons land aanwezig is, heeft het bedrijf niet stilgezeten. Marketingmanager Liza Poon vertelt: “Toen Meneer Chin in Nederland begon, kocht hij overal in kleine hoeveelheden producten in. Al snel werd Oriental zo groot dat we zelf producten uit Azië konden halen. Inmiddels importeren we twee keer per week verse kruiden, groenten en fruit.”

Jubileumfeestje

En dat is niet het enige wat de supermarktketen te bieden heeft. Oriental begon ooit met een assortiment van 600 producten, dit is inmiddels uitgegroeid tot 8.000. “De eerste producten waren bijna alleen maar Chinese producten, nu hebben we een assortiment uit heel Azië en we bieden zelfs Amerikaanse merken aan.” De groei is niet alleen te zien aan het aanbod van de supermarkt. Ook het aantal werknemers is aanzienlijk groter geworden. “Meneer Chin begon zijn eerste toko op de Nieuwmarkt in Amsterdam. Er was toen een handjevol mensen werkzaam; allemaal familie van hem. Nu hebben we ruim 700 collega’s. Met hen hebben we natuurlijk ons dertigjarige jubileum gevierd.”

Niet alleen zijn de werknemers belangrijk voor Oriental, Oriental is dat ook voor de werknemers. Dat blijkt wel uit het aantal jaren dat zij werkzaam zijn voor de supermarkt. “Tijdens het jubileumfeest hebben we medailles uitgedeeld aan de mensen die langer dan tien jaar bij ons werken. Dat zijn er in totaal zo’n 175. Er is zelfs een aantal werknemers dat al vanaf het eerste jaar bij Oriental werkzaam is, Meneer Chin en zijn familie horen daar natuurlijk bij.”

Grootste supermarkt

“We gaan de komende jaren nog meer uitbreiden. Op 9 september openen we officieel in Den Haag de grootste Aziatische supermarkt van Nederland. Nu is dat nog ons filiaal in Duivendrecht, dat zo’n 1600 m2 groot is. De nieuwe winkel in Den Haag zal 1800 m2 zijn en een mooi restaurant hebben. Geen simpele snackcorner, maar echt een compleet en goed restaurant. Al vanaf 15 augustus zijn klanten welkom om langs te komen als wij aan het proefdraaien zijn.”

Meer lezen over de opening van de nieuwe winkel kan op de website van Amazing Oriental. 

Dossier: Interviews

Reacties

Cookieinstellingen