TomTom Traffic index: Breda op lijst grootste filesteden van Nederland

Foto: TomTom

Op de jaarlijkse lijst met grootste filesteden van Nederland, de TomTom Traffic Index, staat Breda op nummer 9. Haarlem is dit jaar dé filestad van Nederland.

Een rit in Breda leverde in 2016 gemiddeld 19% vertraging op door verkeersopstoppingen. Dat is 2% meer dan vorig jaar. In de ochtend- en avondspits loopt de vertraging op tot respectievelijk 33% en 41%. Dat betekent dat iemand die dagelijks in de spits van en naar werk reed, vorig jaar 86 uur in de file heeft gestaan. Grootste knelpunten zijn de A58 bij Ulvenhout, de noordelijke ring bij de Belcrumweg en Kapittelweg en de kruising Tilburgseweg/Heerbaan.

De TomTom Traffic Index is ’s werelds meest accurate lijst van verkeersopstoppingen in stedelijke gebieden. TomTom meet namelijk als enige de daadwerkelijke reistijden van automobilisten op zowel snelwegen als secundaire wegen. De TomTom Traffic Index is dit jaar omvangrijker dan ooit, met meer dan 19 biljoen geanalyseerde datapunten, afkomstig uit 390 steden in 48 landen op zes continenten. In Nederland werden 17 steden onderzocht. Zwolle en Den Bosch haalden de top-15 niet.

De top-15:

Stad
Vertraging 
(tov. vorig jaar)
1.
Haarlem
27% (+3%)
2.
Den Haag
24% (+1%)
3.
Leiden
23% (+2%)
4.
Groningen
23% (+1%)
5.
Amsterdam
22% (+2%)
6.
Nijmegen
21% (+3%)
7.
Arnhem
20% (+3%)
8.
Tilburg
19% (+2%)
9.
Breda
19% (+2%)
10.
Eindhoven
19% (+3%)
11.
Rotterdam
19% (-)
12.
Utrecht
18% (+2%)
13.
Amersfoort
17% (-)
14.
Apeldoorn
17% (+1%)
15.
Almere
16% (+3%)

Opvallend is dat in vrijwel alle steden de verkeersdrukte afgelopen jaar is toegenomen. Dit gaat samen met een wereldwijde trend. TomTom concludeert dat de gemiddelde vertraging die automobilisten oplopen wereldwijd met 23% is gestegen sinds het begin van de Traffic Index in 2008.

De wereldranglijst

De vertraging in Nederlandse steden valt ondanks de toename in het niet bij de rest van de wereld, waar de opstoppingen soms schrikbarende vormen aannemen. In de wereldwijde Traffic Index wordt de eerste plaats net als vorig jaar ingenomen door Mexico Stad, met een gemiddelde vertraging van 66% (+7%).  Automobilisten staan daar gemiddeld 227 uur per jaar in de file.

De wereldwijde top-5:

Stad
Vertraging 
(tov. vorig jaar)
1.
Mexico-Stad (Mexico)
66% (+7%)
2.
Bangkok (Thailand)
61% (+4%)
3.
Jakarta (Indonesië)
58% (-)
4.
Chongqing (China)
52% (+14%)
5.
Boekarest (Roemenië)
50% (+7%)

Alleen afgelopen jaar nam de drukte wereldwijd toe met 10%, maar de verschillen tussen continenten zijn groot. Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Europa stegen respectievelijk 5%, 7% en 9%, terwijl in Azië en Oceanië beide 12% stegen, en Afrika zelfs 15%. TomTom werkt nauw samen met steden aan het bestrijden van verkeersopstoppingen. Zo lanceerde het bedrijf vorig jaar het platform TomTom City, dat live verkeersinformatie biedt aan consumenten en mobiliteitsprofessionals in 156 steden wereldwijd.

“TomToms missie is om mobiliteit wereldwijd te transformeren en te helpen bij het creëren van slimmere steden in de toekomst”, zegt Ralf-Peter Schäfer, VP van TomTom Traffic. “Een groot deel daarvan bestaat eruit om automobilisten dagelijks in staat te stellen slimmere keuzes te maken in het verkeer. De TomTom Traffic Index is bedoeld om bestuurders, steden en mobiliteitsprofessionals te helpen om verkeersopstoppingen te begrijpen en, belangrijker, op te lossen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen