Marbon: “Chocolade maakt blij en verbindt!”

Als Nieuws.nl plaatsen we graag lokale ondernemers in de spotlight. In de rubriek ‘ZZP’er in de spotlight’ gaan we in gesprek met de zelfstandig professionals uit de regio Breda en deze week is dat Marielle Bijnen, Eigenaresse van Marbon, Chocolade events uit Bavel.

Eerder spraken we met weddingplanner Martine van der Linden, Emanuela van Steen Cacchione van Sinergia, uitvaartfotograaf Michelle de Vries, kunstenares Daphne Schrijver, content specialist Marit VervaartHebe Illing van Bureau up en professional organizer Lara Hogervorst.

Unieke beleving of ervaring met gebruikmaking van chocolade

In het kader van moederdag spraken we af met Marielle van Marbon, Chocolade events. Ze richt zich met Marbon op  het aanbieden van een unieke beleving of ervaring met gebruikmaking van chocolade. Dat kan zijn via een chocoladeworkshop, (vegan) bonbons met een speciale vulling of print, chocolade gifts op maat en een mix & match plateau voor op de sweet table voor je (trouw)feest. “Als je fantasie grenzeloos is, is in wezen (bijna) alles mogelijk.”, vertelt de onderneemster.

“Chocolade maakt blij en verbindt. Het product zelf is en blijft een enorme uitdaging om mee te werken. Het is een product wat veel mogelijkheden biedt en het brengt mij op de mooiste plekken.”, legt Marielle uit. “Maar het biedt ook mogelijkheden om te “omdenken”; ik bedoel daarmee dat ik een vraag of wens vanuit een totaal ander perspectief benader en daardoor met creatieve en vernieuwende ideeën kom.”

Wie zijn zoal je klanten en ben je onderscheidend? 

“Iedereen die van chocolade houdt of het leuk vindt om chocolade te bewerken of te geven en er iets van wil weten. Chocoladeworkshops worden aangeboden vanaf tienerleeftijd. De focus lag (ja lag!) op het geven van chocoladeworkshops maar nu op dit moment maak ik mooie smakelijke chocolade gifts. Van bonbons, tot feelgood repen en van sweettables tot aan een chocolade bruidsboeket voor de kleine bruiloft op dit moment.”, vertelt ze.

“Er zijn weinig vrouwelijke chocolatiers hier in de omgeving. Verder heb ik een mooi atelier waarin gasten tot rust komen en waar ze zich vrij kunnen voelen om iets uit chocolade te creëren. De workshops zijn intiem, leerzaam en gezellig. Dat laatste is heel belangrijk. Het is gewoon leuk om te zien hoe ontspannen en ook leerzaam het is om met chocolade te werken. De toekomst is op dit moment onzeker met de 1,5 meter regel.“, legt de Bavelse uit. “Daarom ben ik druk bezig om niet alleen via workshops met chocolade bezig te zijn, maar ook om mijn werk als chocolatier uit te breiden door als gastdocent lessen te verzorgen. Verder werk ik met natuurlijke ingrediënten, duurzame chocolade. Er komen geen machines aan te pas, alles gebeurt met de hand. Dit is een bewuste keuze. Het is een mooi ambacht.”

Wat geeft je plezier/ voldoening aan je werk en waar ben je trots op? 

“Wanneer ik voor een opdracht echt maatwerk kan leveren, daarbij mee mag denken met de klant en vervolgens een uniek product of dienst kan aanbieden wat door de klant blij en dankbaar wordt ontvangen. Voor ieder moment kun je een sweet moment leveren. En dat is mooi.” Trots is ze op het maken van een jurk met chocolade details, een nekcollier en een bruidsboeket van chocolade, geshowd door een model tijdens een bruidsshow.

Foto: Rock n Raw Photography | Meer foto’s in de Fotoserie bovenaan het artikel

Inzetten van creativiteit en servicegerichtheid

“Door mijn creativiteit en mijn servicegerichtheid in te zetten ga ik echt voor het beste resultaat. Ik vind het belangrijk om eerst goed te luisteren en vragen te stellen, zodat ik weet wat de klant voor ogen heeft, voordat ik zelf met mijn voorstellen en ideeën kom.”, vervolgt Marielle haar passievol verhaal.

Ook voor deze onderneemster zijn het onzekere tijden. “Als zzp’er ben je minder gebonden, heb je meer vrijheid en leg je eigenlijk alleen aan jezelf (en uiteindelijk aan de afnemer) verantwoording af. Maar je hebt ook te maken met meer onzekerheid, kijk alleen maar naar deze periode waarin je ineens toch merkt dat je als ondernemer kwetsbaar bent. Alleen al door de ruimte waarin ik mijn gasten ontvang. Anderzijds daagt deze periode mij juist ook uit om nog creatiever te zijn, andere activiteiten te bedenken, andere contacten aan te gaan, enz.”

Hoe bevalt de samenwerking met andere ZZP’ers?

“Het samenwerken heb ik ontdekt tijdens het maken van fotoshoots. Wat is dit gaaf om te doen. Diverse disciplines bij elkaar, iedereen zet zijn of haar product in en dan komen er geweldige ideeën, foto’s en samenwerkingen tot stand. Zo heb ik inmiddels een mooi team aan specialisten om mij heen. Ik kan een aanstaand bruidspaar op weg helpen met toffe adressen.”

Heb je een advies voor andere zzp’ers/ ondernemers?

“Blijf je hart volgen. Praat met andere ondernemers, vooral in deze periode. En richt je bij netwerken niet direct op het terugkrijgen van wat je zelf richting je netwerk brengt; netwerken is ook vaak een zaak van
geduld hebben, flexibel zijn en consistent blijven in je netwerkbenadering. Uiteindelijk krijg je hier altijd iets voor terug, en ook regelmatig vanuit een onverwachte hoek.”

Hoe zie je de toekomst? 

“Ik hoop meer online te gaan en meer te gaan samenwerken. Omdat het werken met chocolade toch een vak apart is, lever ik ook aan horeca gelegenheden. Samen sta je toch sterker. Er zijn op dit moment veel afhaalmogelijkheden voor koffie. Ik zou zelf zo die toffe bonbon of heerlijke chocolade aardbei erbij willen. Verder ben ik mij aan het oriënteren of er mogelijkheden zijn of ik studenten kan begeleiden als instructeur/gastdocent binnen de horeca, het onderwijs.”

Moederdag aanbieding / tip

Marbon heeft een heel mooi hartverwarmend cadeau. Het zijn 3-dimensionale chocolade harten van groot, middel naar kleiner. Deze kunnen als puzzel in elkaar worden gezet. Voor slechts € 17,95 heb je een uniek cadeau vervaardigd uit duurzame chocolade (zie foto hierboven).

Tot slot heeft ze nog een tip voor thuis. “In de keuken samenwerken is leuk en ontspannend. Je kunt samen met je kids heerlijke chocolade lolly’s maken of je bakt een (vegan) bananenbrood met chocolade. Je kunt bij Marbon terecht voor vragen en uitleg. Ik maak eventueel een online filmpje hoe je de chocolade moet kristalliseren/tempereren. En je kunt trouwens bij Marbon duurzame chocolade nibs afnemen. En wanneer je kids op de lagere school zitten en ze nog een spreekbeurt mogen houden, dan kunnen ze zich nu alvast voorbereiden door een reiskoffer te lenen bij Marbon. In deze koffer zit alle benodigde informatie voor een te gekke spreekbeurt over chocolade.”

Meer informatie over Marbon, Chocolade events

  • Website: www.marbon.nl
  • Instagram.com/marbon_chocolade
  • Facebook: marbonchocolade
  • Telefoon: 06 – 24599000

Het is gewoon leuk om te zien hoe ontspannen en ook leerzaam het is om met chocolade te werken

Foto’s bruidsboeket en champagneglazen: Rock n Raw Photography

Cookieinstellingen