Belg in Breda goes Belgium: Festivalitis

Foto: Dirk Clijsters

P U K K E L P O P 2016

Leuke dames ontmoet, drie dagen feestelijk dronken geweest, mijn gsm en portemonnee niet verloren, gedanst en heel veel fun beleefd met mijn jeugdvrienden van de volleybal. Kortom, muziekfestival Pukkelpop 2016 was weer een schot in de roos. Maar het moet gezegd, een popfestival vandaag de dag is zoveel meer dan enkel maar muziekoptredens; dat is drie dagen lang puur entertainment. Er wordt wel eens geklaagd over té hoge ticketprijzen, maar de bezoeker krijgt tegenwoordig wel waar voor hun geld. Je komt ogen en oren te kort om het allemaal te zien en te beleven.

Bij de lokale Thaise Food truck ben ik niet geraakt omdat ik zat te pendelen tussen de 7 tenten en het hoofdpodium. En toch heb ik 181 optredens van de 205 bands gemist. De leuke draaimolen heb ik ook niet gehaald. Maar na 40 jaar zelfkennis weet je dat dit geen goed idee is als je al 20 bonnekes hebt uitgepist. Soms overvalt me de gedachte; de gewone sterveling krijgt dit totaalpakket aan ontspanning en entertainment op drie dagen tijd nauwelijks nog geconsumeerd. En zeker niet zoals wij die al eens vier uur lang aan een speciaalbieren-bar blijven plakken.

Met weemoed en nostalgie denk ik soms nog terug aan mijn eerste Werchter-avontuur waar we het moesten doen met een pint bier, een hamburger en één podium. In de tijd dat festivalgangers hun zooi nog opruimden op de camping. Ticketbandjes bestonden nog niet. We stuurden een iemand voorop die via de draaideur zijn stempel kwam doordrukken en we allemaal gratis binnen geraakten. Het plezier zat in de kleine dingen.

Wisten wij toen veel dat festivals 20 jaar later zouden uitgroeien tot muzikale feestdorpen waar je zelfs je witte T-shirt vol curry ketchup kan laten wassen als je aan de verkeerde kant van je extra large hotdog bent begonnen. Ik kijk al uit naar Pukkelpop 2036. Dan ben ik 60. Ik verwacht van de organisatie niets minder dan een VIP bejaardentent met licht gevende zwevende tuinstoeltjes en zelfrijdende frigoboxen vol koele pintjes. En een Rihanna-wekker die me ontwaakt uit mijn middagdutje. Pukkelpop, I love you!

Sinds december 2015 is Gert redacteur en columnist voor Breda Nieuws

Belg in Breda
Columnist Gert Haesevoets
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen