Tijdens de Cultuurnacht opent het varend kunstatelier Atlas voor het eerst haar deuren voor het publiek. Tibor de Jong zal ieder uur zijn verhaal ‘Woensdag’, geïnspireerd op het schip, voordragen. Volgend jaar start onder andere ook de studentenresidentie ‘Vertrekpunt’, waarbij studenten van het AKV St. Joost een werkweek met een eendags-expositie kunnen doen op het schip.
Afgelopen vrijdag is de naam van het schip van het Atlas Initiatief omgedoopt van ‘Anna-Maria’ tot ‘Atlas’ met een fles champagne in bijzijn van wethouder van cultuur Marianne de Bie. De doop staat symbool voor de nieuwe invulling die het schip krijgt. Het schip arriveerde twee maanden geleden in Breda.
Vanaf januari 2016 biedt het varende kunstinitiatief ruimte aan kunstenaars, kunstorganisaties en -studenten voor werkperiodes en / of exposities. Initiatiefnemers Stijn de Geus (31) en Laura Schippers (30) zijn op zoek naar kunstprojecten en kunstenaars.
Het schip is voor een groot deel nog in de staat waarin deze is aangekocht, zo is het originele Poolse interieur nog aanwezig. Het Atlas Initiatief besloot om het project juist op dit onaffe moment te dopen. De vijf jaar die het initiatief aan het Haveneiland ligt wordt door de initiatiefnemers gezien als een experimenteerfase. In deze tijdsspanne wordt de identiteit van het initiatief verder ontwikkeld, wordt het schip gerenoveerd en zelfvoorzienend gemaakt.
In 2020 vertrekt de ‘Atlas’ vanuit haar thuishaven Breda en gaat ze als varende en internationale kunstresidentie dienen. Een zeereis op de ‘Atlas’ als ervaring, is wat het Atlas Initiatief aan kunstenaars aanbiedt. Een unieke en avontuurlijke ervaring, waarbij de omgeving aan continue verandering onderhevig is. Een reis die betekenissen kan doen verschuiven en je koers kan doen veranderen. Volg ze via hun website .