Nieuwjaarsspeech burgemeester Depla

Aandachtig luistert iedereen naar de speech van burgemeester Depla.
Aandachtig luistert iedereen naar de speech van burgemeester Depla.
Foto: Kin Cheong Lau

Er werd geproost op de vele verbindingen die dit jaar aangegaan worden en het herwonnen zelfvertrouwen.

Lees hieronder de nieuwjaarsspeech

Beste mensen,

Wat een heerlijke drukte. Namens het gemeentebestuur wens ik u een mooi 2016. Een jaar waarin veel van uw verwachtingen voor u, uw naasten en Breda mogen uitkomen.

Ik wil in het bijzonder de vele mantelzorgers uit Breda welkom heten. Door het jaar zet u zich in voor uw naasten die zorg nodig hebben. Dat doet u vaak uit uw hart. Maar dat betekent niet dat het daarmee vanzelfsprekend is. Of dat het altijd gemakkelijk is. Maar u doet dat wel. Vaak vele uren in de week. Week in week uit. U geeft het begrip ‘zorg voor elkaar’ echt inhoud.

Naast de beste wensen, daarom veel dank voor uw inzet het afgelopen jaar. Zonder u zou het leven van velen in Breda schraler zijn. U geeft mede glans aan Breda. U bent één van de symbolen van het hartelijke en betrokken Breda.

Zoals ik Breda heb leren kennen, sinds ik in maart burgemeester werd. Dankzij al die mensen die de moeite hebben genomen om mij hun Breda te laten zien, heb ik me welkom gevoeld. Zoals de voorzitter van Boeimeer. Of de mensen van Stichting Markdal. De mensen van Raffy. Belcrum Beach. Of de  betrokken leerkrachten van de Nassau of de Praktijkschool. Of de mensen van de fac-teams van de GGZ.

Het is een summiere samenvatting van al die bijzondere ontmoetingen. En ik ben lang niet klaar met mijn Bredase introductie. Het geeft aan hoe krachtig onze stad is.

Volgens Brabant kennis hebben Steden de toekomst. Dat geldt zeker voor Breda. Kijk naar de bedrijvigheid of huizenmarkt. Er is duidelijk sprake herwonnen zelfvertrouwen. Breepark krijgt vorm. We krijgen een nieuwe Rechtbank en ziekenhuis. De Gasthuijspoort en het 5 sterren hotel Nassau geven het centrum extra glans. Of neem de veiligheid. Bij woninginbraken zien we het effect van de gezamenlijke inzet van politie, gemeente en de vele bewoners van de buurtpreventie. En ook over de veranderingen in de zorg kunnen we voorzichtig positief zijn. Natuurlijk 2016 wordt nog spannend. Maar op dit moment mogen we constateren dat de zorg aan de maat is gebleven.

Op vele gebieden staan de seinen op groen. Maar toch. 2015 was ook het jaar waarin veel mensen niet zeker waren van hun baan. Denk aan V&D of Rabobank. En het was het jaar waarin we werden geconfronteerd met een groot aantal overvallen en bruut geweld. Ondanks alle inzet liet het veelkoppig monster van de georganiseerde criminaliteit zich te vaak horen. Afgelopen dagen nog was Breda landelijk nieuws. Ik wil Breda bovenaan lijstjes. Maar niet bovenaan op de Nederlandse moordlijst. De brute georganiseerde criminaliteit baart zorgen.

Maar de grootste zorgen in 2015 werden toch vooral veroorzaakt door buitenlandse ontwikkelingen. Charlie Hebdo. De Griekse schuldencrisis. De groeiende stroom vluchtelingen. En natuurlijk de dreiging van de terreur die in Parijs werkelijkheid werd.

Internationale uitdagingen die ons lokaal voor nieuwe uitdagingen stellen. We slagen alleen als we die gemeenschappelijk aanpakken. Als we tegenstellingen blijven overbruggen. Hoe verschillend we misschien ook denken. Hoe verschillend we ook zijn. Hoe verschillend onze achtergrond ook moge zijn. De huidige tijd vergt misschien wel meer dan ooit de gave om het eigen gelijk wat te relativeren. De bereidheid om ook vanuit het perspectief van de ander naar de wereld te willen kijken. Om zo verbindingen te realiseren. We kunnen het. Bij de herdenking van Kristallnacht. Bij de vreselijke aanslagen in Frankrijk. Maar ook bij de opvang van vluchtelingen lukte het. Dat is niet eenvoudig. Maar laten we hiermee verder gaan. Laat 2016 het jaar van de verbinding zijn.

Verbinding. Als appèl. Maar ook als een belangrijke kans voor de stad. In 2016 hebben we die. Neem de opening van De Van Gogh Terminal waarmee Via Breda vorm krijgt. Maar Via Breda is veel meer dan alleen dat station. Via Breda verbindt wonen, werken en reizen met elkaar. Hierdoor ontstaan nieuwe kansen. Zijn belastingdienst en gerechtsgebouw geen prima aanleiding om de juridische faculteit van de universiteit van Tilburg aan onze stad te binden?

Via Breda heft daarnaast de klassieke scheiding tussen Belcrum en binnenstad op. Belcrum ontwikkelt zich als de broedplaats die voor iedere stad zo belangrijk is.  Als plek waar nieuwe initiatieven de ruimte krijgen. Het is pas het begin. Want als dromen zien we in het verlengde van Via Breda de kansen van de Mark. Het haveneiland en wellicht het CSM-terrein.

Via Breda brengt ook de regio en de stad dichter bij elkaar. En maakt van Breda de Vlaamse Poort. Met kansen voor het toerisme. Maar ook als vestigingsplaats van internationale bedrijven wordt Breda aantrekkelijker. Het  komende jaar moeten deze kansen benutten. We zullen Breda actief naar buiten moeten brengen. Niet alleen naar Den Bosch en Den Haag. We zullen de relaties met Vlaanderen moeten aanhalen. Bijvoorbeeld met de stad Antwerpen. Laten we Serious Request gebruiken om Studio Brussel en zijn luisteraars te binden aan dit bijzondere evenement. Zodat mensen ervaren dat Vlaanderen en Nederland worden verbonden via Breda.

Via Breda als kansenkaart waar jarenlang voor is gestreden. Omdat het niet vanzelf goed kwam. Dat zullen we als Breda ons vaker moeten realiseren. Hoe goed de uitgangspositie van Breda ook is, het komt niet vanzelfsprekend goed. Het vergt bloed, zweet en tranen om successen te boeken.

Laat Via Breda ons inspireren. Als het gaat over de Ruit om Breda. Maar ook om zaken die pas over enige tijd gaan spelen. Neem de Moerdijkbrug. In 2025 pas afgeschreven. Maar dat is het zo. Daarom heb ik met burgemeester Brok van Dordrecht afgesproken dat we nu al gaan nadenken over de meest innovatieve en duurzame manier om de verbinding over het Hollands Diep te vernieuwen.

Verbinding. Als we in de stad en regio verbindingen weten te realiseren kunnen we weer een mooi nieuw hoofdstuk toevoegen aan onze rijke historie. Een rijke historie waarover vele verhalen te vertellen te zijn. Bijvoorbeeld over de Vrede van Breda in 2017 precies 350 jaar geleden afgesloten. Het zou mooi zijn als we rond deze vrede verleden, heden en toekomst verbinden. Daarbij kan het nieuwe museum een mooi uithangbord zijn. Het museum dat voor veel mensen een extra reden zou moeten zijn om naar de Bredase binnenstad te komen. In 2017 zal het nieuwe museum zijn deuren openen. Een stevige ambitie. Wat dat betreft alle hens aan dek in 2016.

Voordat de aanwezige raadsleden hierover nu gelijk in debat gaan, sluit ik af zodat zij eensgezind hun taak vandaag als gastheren en gastvrouwen kunnen waarmaken. Zij vandaag onze mantelzorgers verzorgen. Laten we proosten op 2016. Laten we proosten op Breda. Laten we proosten op de vele verbindingen die we het komende jaar zullen aangaan.

dr. P.F.G. Depla, burgemeester

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen