Belastingdienst, Douane, politie, FIU, Kamer van Koophandel, OM en de Federale politie in België hebben deze week de handen ineen geslagen bij de start van project Piggyback. Ook verschillende gemeenten, het RIEC en de Taskforce Brabant-Zeeland namen deel aan de actie.
De verschillende diensten informatie verzameld over bedrijven uit de fruitbranche die mogelijke betrokken zijn bij het smokkelen van cocaïne. Letterlijk betekent piggybacking het meerijden op iemands rug.
In totaal werden 22 fruitbedrijven en 3 transportbedrijven bezocht. Het ging daarbij vooral om bedrijven die tropisch fruit importeren vanuit Zuid-Amerika. Dat fruit dient vaak als deklading voor de smokkel van cocaïne. Bij de controles bleken een aantal bedrijven op opvallende plekken te zijn gevestigd. Zo werden er bedrijven gecontroleerd die waren gevestigd op een camping, woonhuis of bedrijfsverzamelgebouw.
Belastingdienst
De Belastingdienst stelt na aanleiding van de actieweek bij een aantal van de gecontroleerde bedrijven een nader onderzoek in. Ook werd er beslag gelegd op bedrijfsinventaris en onroerend goed ter waarde van 100.000 euro.
Politie
De politie nam vrijdag 15 maart 1500 kilogram cocaïne in beslag bestemd voor een fruitbedrijf in Kapelle. Veertien personen zijn aangehouden. Elf van deze personen zijn inmiddels voorgeleid en zitten nog vast. Drie verdachten zijn op vrije voeten gesteld in afwachting van verder onderzoek. Ook werd een aantal panden doorzocht en verzamelde de politie informatie met betrekking tot de handel en wandel van de fruitbedrijven.
Douane
De Douane heeft tijdens de actie reguliere controles uitgevoerd. Daarbij zijn twee containers gelost zonder toestemming. Daarvoor is proces-verbaal opgemaakt.
Project Piggyback
Onder de noemer Project Piggyback wordt de grootschalige import van cocaïne in containers met fruit als deklading aangepakt, omdat criminele organisaties misbruik maken van legale structuren om illegale praktijken uit te voeren. Criminele organisaties faciliteren met groot gemak de import van grote hoeveelheden cocaïne naar Europa. Daarbij maken zij gebruik van illegale geldstromen vanuit Europa naar Zuid-Amerika.
Actieweek is startweek
"Tijdens deze integrale actieweek controleerden we verdachte fruitbedrijven die met behulp van hun deklading cocaïne smokkelen. Daarbij treden we op als een gezamenlijke overheid en werken heel nauw samen met de Belgische Federale politie. De aanpak die we in deze week toepassen is nieuw en innovatief.", zo laat de politie weten. Door de focus te leggen op ‘legale’ handelswijzen, zoals het volgen van ongebruikelijke financiële transacties vanuit Europa naar Zuid-Amerika, is het mogelijk om aan de voorkant te komen van het criminele proces. Informatie verzamelen was het centrale doel van de actieweek. Project Piggyback gaat de komende maanden door met onderzoek doen naar cocaïnesmokkel.