Versoepelingen aangekondigd zoals openen van terrassen, avondklok blijft

Foto: Nieuws.nl

Demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge hebben maandagavond 8 maart een nieuwe persconferentie gegeven over de situatie rondom het coronavirus.

De avondklok blijft, het negatief reisadvies blijft en de basismaatregelen blijven. Maar er zijn wel wat versoepelingen aangekondigd tijdens deze persconferentie. Qua cijfers is er niet veel veranderd waardoor nieuwe versoepelingen logisch zouden zijn, maar de druk vanuit de maatschappij is enorm. De echte grote stappen naar het normale leven komen echter pas als iedereen die gevaccineerd wíl worden in de zomer ook echt minimaal één vaccinatie heeft gehad. Dat duurt dus nog even. Maar een lockdown in deze vorm houden we niet vol. En dus wordt er de komende vier maanden gekeken wat er nu al kan, op welke manier en onder welke voorwaarden. Daar is het kabinet twee weken geleden al mee begonnen bij het openen van de kappers, het openen van de scholen en het winkelen op afspraak.

Officieel geen versoepelingen 

De cijfers zijn inmiddels stabiel op een te hoog niveau. Mensen hebben ook veel moeite met de regel om maar 1 bezoeker te ontvangen. Ook de basisregels blijken erg moeilijk. En daarom raadt het OMT nieuwe versoepelingen vanaf 16 maart af. En dat advies wordt opgevolgd. Wel worden er wel wat correcties en kleine aanpassingen doorgevoerd op de huidige maatregelen. Dat zijn dus officieel geen versoepelingen, maar zo voelt het natuurlijk wel.

De huidige maatregelen worden dan ook verlengd tot en met dinsdag 30 maart. Voor de avondklok betekent dat de volgende ochtend, 31 maart, om 4.30 uur. Mogelijk vanaf 31 maart opening van de terrassen, mits de R-waarde onder de 1 blijft.

Verkiezingen 

Op woensdag 17 maart gaat Nederland naar de stembussen. Een pandemie mag dat niet in de weg staan, vindt Rutte. Daarom worden er voor die dag, en de dagen ervoor waarop de stembussen al open zijn, uitzonderingen gemaakt op de maatregelen. Ambtenaren en vrijwilligers die betrokken zijn bij het stemmen, krijgen van de gemeente een verklaring hiervoor, zodat ze tijdens de avondklok buiten mogen zijn om terug naar huis te gaan.

Op straat na 21.00 uur vanwege het stemmen? Dan kan dat. Als je hierop wordt aangesproken door handhaving, volstaat het om te zeggen dat je gaat stemmen of bent wezen stemmen. Het is echter niet de bedoeling dat je dit doet met een groep vrienden in het park. Het gaat dus puur om het reizen naar de stembus en terug naar huis.

Zwemles 

Een belangrijke ‘versoepeling’ die is aangekondigd, is het zwemmen. Zeker met het oog op de aankomende zomer is het belangrijk dat kinderen kunnen zwemmen. Daarom mogen kinderen vanaf dinsdag 16 maart weer naar zwemles. Ook mogen ze vanaf die dag weer afzwemmen. Tijdens de zwemles moeten de ouders buiten wachten. De douches zijn gesloten, maar de kleedkamers zijn open. En als kinderen of gezinsleden corona-achtige klachten hebben, blijven ze thuis.

Buitensporten 27-plus 

Volgens Rutte zijn we met z’n allen miljoenen coronakilo’s aangekomen het afgelopen jaar. En dus vindt hij het belangrijk dat we allemaal weer op gezond gewicht komen. Daarom komt er ook een versoepeling in het sporten voor iedereen van 27 jaar en ouder. Bij de vorige persconferentie werd al aangekondigd dat jongeren tot 27 jaar in teamverband weer buiten mochten sporten, maar nu is dus ook 27+ aan de beurt. Echter zitten hier wel wat strengere voorwaarden aan. Het sporten mag alleen buiten, met maximaal 4 personen en op anderhalve meter afstand van elkaar. “Het is een kleine aanpassing, die een groot verschil kan maken,” aldus Rutte. Ook dit gaat in op dinsdag 16 maart.

Winkelen 

En ook wordt er gekeken naar de winkelsituatie op het moment. Zo werd vorige keer aangekondigd dat we mogen winkelen op afspraak met maximaal 2 personen per verdieping. “Echter, in overleg met de winkeliers en overkoepelende verenigingen is duidelijk geworden dat twee mensen per verdieping niet te doen is,” zegt de premier. Daarom wordt er nu gekeken naar de grootte van de winkel. Voor winkels tot 25 m2 verandert er niets, daar mogen nog steeds maximaal twee klanten per verdieping komen winkelen. Bij grotere winkels zijn vanaf dinsdag 16 maart meer mensen toegestaan, namelijk 2 klanten per 25 vierkante meter met een maximum van 50 klanten tegelijk.

Het tijdslot van minimaal 10 minuten blijft van kracht en ook moet er nog steeds minstens 4 uur van tevoren gereserveerd worden om te komen winkelen.

Reisadvies 

Het negatief reisadvies naar alle landen wordt verlengd tot en met donderdag 15 april. “Blijf in Nederland, ga niet op reis,” roept Rutte op. Tijdens de volgende persconferentie, op 23 maart, komt er een nieuw reisadvies voor de meivakantie.

Basisregels 

“Als we de basisregels volgen, kan er meer,” benadrukt Rutte tot slot. “Blijf thuis bij klachten en laat je testen. Was je handen en houd anderhalve meter afstand. Dat is en blijft enorm belangrijk.”

Met dank aan Sam Fish

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen