Deze week werd ik gevraagd om een gerecht te delen met mijn volgers. Ik heb het gerecht en de bereidingswijze hiervan afgewacht van Kookstudio Puur. Gelukkig heb ik deze nog mogen ontvangen zodat ik deze kan delen.
Gegrilde diamanthaas met geroosterde groenten, zwarte linzen, scheuten van erwten en geroosterde amandelen
Diamanthaas
600 gr Diamanthaas Bereidingswijze
- Verhit de grillpan op hoog vuur tot hij begint te roken.
- Giet wat olijfolie op het vlees om het hiermee in te wrijven.
- Grill het vlees nu zeer kort in de grillpan tot er een ruitpatroon ontstaat aan beide kanten (het vlees mag niet gaar worden want word later in de oven verder gegaard!)
- Laat het vlees op een bord afkoelen op de werkbank tot gebruik.
Geroosterde groenten
- 100 gr rode biet
- 200 gr winterwortel
- 150 gr knolselderij
- 100 gr sjalotten
- Flinke scheut olijfolie
- 1 teen knoflook
- ¼ bos tijm
- Naar smaak Zout en peper
Bereidingswijze
- Schil de bieten, knolselderij en wortel en snijd ze in gelijke stukken(blokjes of partjes)
- Verwijder de schil van de sjalotten en snijd ze door de helft.
- Meng de groenten in een ruime kom samen met een flinke scheut olijfolie, tijm, zeezout, peper en de geperste knoflook tot de olie goed verdeelt is.
- Verdeel de groenten/aardappelmix over een bakplaat zonder het te stapelen, bak het in een voorverwarmde oven van 200 graden Celsius tot ze beetgaar zijn (ongeveer 25 minuten schep de groenten op de helft van de tijd door elkaar om verbrande randjes te voorkomen.
- Bewaar de groenten op de werkbank tot gebruik.
Gestoofde zwarte linzen
- 120 gr zwarte linzen
- 400 gr kippenbouillon
- 1 middelgrote ui
- 1 teen knoflook
- Naar wens gedroogde tijm, peper en zout
- Scheut olijfolie
Bereidingswijze
- Verhit de kippenbouillon.
- Snipper de ui zeer fijn, pel de knoflook en pers met de knoflookpers.
- Gris de tijmblaadjes van het steeltje.
- Verhit de olijfolie in een ruime pan en voeg de gesnipperde ui, geperste knoflook en de tijm toe.
- Fruit alles aan op laag vuur zonder te kleuren voor ongeveer 2 minuten.
- Voeg nu de linzen toe en fruit voor nog eens 2 minuten aan.
- Voeg nu al roerende iedere keer wat warme bouillon toe tot hij is opgenomen.
- Ga door met roeren en bouillon toevoegen tot de linzen gaar zijn en een beetje lopend door het aanhangende vocht. Breng op smaak et peper en zout.
- Laat de linzen afkoelen op het fornuis tot gebruik.
Decoratie
- 10 gr erwten scheuten
- 20 st hele amandelen
Bereidingswijze
- Rooster de amandelen in een droge koekenpan tot ze mooi goudgeel gekleurd zijn, bestrooi met zout en laat ze afkoelen op de werkbank tot gebruik.
- Bewaar de erwtenscheuten in ruim water in de koelkast tot gebruik.
Wat te doen voor het serveren van het hoofdgerecht
- Verwarm de oven voor op 225 graden Celsius.
- Plaats het vlees in de oven tot de kern 55 graden Celsius heeft bereikt.
- Verhit de linzen al roerende.
- Plaats de schaal met geroosterde groenten in de oven voor ongeveer 8 minuten.
- Zet ondertussen warme borden uit op de werkbank(en)
- Verdeel de warme linzen gelijkmatig in een strakke lijn over de borden.
- Verdeel de geroosterde groenten gelijkmatig over de linzen.
- Trancheer het vlees en verdeel het gelijkmatig over de borden op de groenten.
- Decoreer het vlees met de erwtenscheuten en als laatste de geroosterde amandelen.
- Smakelijk eten
Mise en place
- Gegrilde Diamanthaas
- Geroosterde groenten
- Gestoofde zwarte linzen
- Erwtenscheuten in koud water in de koelkast
- Geroosterde amandelen
Volgende week zou ik moeten bloggen over mijn medesporters. Daar zal ik eens hard over na gaan denken, want ja……, ik moet er nog even mee samen sporten.