Personal trainer Eric over Wendy en Wendy over Eric!

06 nov 2016, 14:09 Afvalrace
wendy en boeken
Wendy
Deze week is het de beurt aan mijn personal trainer Eric om iets over mij te vertellen. Ik zeg nu wel personal trainer, maar afgelopen week heeft Eric voor mij promotie gemaakt hoor. Voortaan noem ik hem mijn Personal Beul (PB). Wat een heftige training van de week, en dat heeft mijn lijf me laten weten ook. Ook neem ik jullie mee in de wereld van 'Echt Radmilo'.

Wie is Eric de Jong?

Eigenaar, coach en Personal trainer van EDJ Sports en Personal Fit Company (bekend van o.a. De Afvalrace). Trotse vader van 2 kinderen, Mike en Lizzie en leeft zijn passie voor sport en coaching. Hij gelooft erin dat iedereen het leven kan creëren wat hij / zij zou willen en dat gezondheid & vitaliteit de basis is van een gelukkig leven.
Het afremmen waar Eric het in zijn vlog over heeft is helemaal waar. Mijn lichaam heeft het een beetje af laten weten van de week. Het intensieve trainen zorgde ervoor dat ik niet lekker werd na een training en noodgedwongen rust heb moeten pakken. En ik kan je zeggen, dat is behoorlijk moeilijk als je zo enorm in een flow zit!

Trainen kan ook slecht zijn voor je lichaam…

Rust is een belangrijk onderdeel van het proces trainen. Dat heb ik inmiddels wel geleerd van Eric. Wanneer ik vertel over mijn spieren die moe aanvoelen tijdens een training, dan is het net of je wel een goede conditie hebt maar geen kracht meer. Het standaard antwoord wat ik dan van Eric krijg is 'Rust pakken'.
theres no gain without pain
Mijn motto is eigenlijk “no pain, no gain”, maar ik moet goed naar mijn lichaam blijven luisteren en mijn lichaam beter leren kennen. Rust zorgt voor het herstel van de spieren. Door een goede balans te vinden tussen rusten en trainen kun je de beste resultaat behalen las ik in een van mijn twee nieuwe boeken, 'Killerbody' van Fajah Lourens.
Het verhaal van Fajah is inspirerend en haar motivatie werkt aanstekelijk. Het boek bevat enorm veel informatie. Zeker leerzaam voor iedereen die nog weinig weet over voeding en training. Ik sta niet achter al haar ideeën over gezond leven maar daar prik ik gewoon doorheen. De recepten zijn lekker en simpel, dat is waar ik van hou. Voor de beginnende kok en voor het volgen van haar dieet zijn ze top! En vooral de uitgewerkte oefeningen in haar boek zijn super handig voor als ik een keer iets extra’s wil!

Ectomorf, mesomorf of endomorf?

Tijdens mijn coachingsgesprek in de herfstvakantie heb ik samen met Eric een stukje theorie gelezen uit het boek 'Echt Radmilo', over lichaamstypes. Ik heb het boek meteen aangeschaft. Het is een interessant boek voor iedereen die bezig is met voeding en sport. Het boek gaat over hoe je een fijn en gezond leven kunt leiden op een manier die bij je lichaam past. Met de uitleg van Eric erbij erg leerzaam en zo interessant dat ik het boek tussen al mijn trainingen door nog eens goed heb doorgelezen.
Volgens Radmilo is het belangrijk om te bepalen welk lichaamstype je bent. Er zijn drie soorten mensen: Ectomorf (slank) , mesomorf (gespierd) en endomorf (corpulent).
Deze lichaamstypes hebben niets te maken met de gevolgen van voeding en lichaamsbeweging, maar zijn categorieën voor aangeboren verschillen in postuur, botstructuur en lichaamswerking. Het bestaat: iemand die alles kan eten zonder dik te worden en iemand die al dik wordt van alleen nog maar naar een gebakje te kijken. Ik dus, hahaha!

Endomorf

Zelf ben ik een endomorf. Een endomorf is van nature ronder en maakt sneller vetmassa aan. Een extreem gezond eetpatroon en regelmatige lichaamsbeweging en krachttraining is aan te raden. Dus ik ben aardig op de goede weg toch? Op zich is dit niets nieuws voor mij, maar dat je ook je voeding en sportschema moet aanpassen kijkend naar je lichaamstype daar had ik voor mijn gesprek met Eric nog nooit van gehoord.
De endomorf is ook nog onderverdeeld in drie lichaamstypen, de appel de peer of de zandloper. Eric vroeg me waar ik me het meest in herken. Ik riep volmondig appel. Helemaal rond. Maar ik begin steeds meer in te zien dat ik misschien wel een zandloper ben. Door de kilo’s die eraf vliegen verschijnt er ineens een taille. Nooit gedacht dat ik die ooit zou zien bij mezelf!

Voor wie het net als mij interessant vindt!

Graag wil ik met jullie de drie lichaamstypes doornemen. Voor mij was dit zo’n enorme eye-opener dat ik denk dat ik door dit met jullie te delen, jullie ook wat meer inzicht kan geven in wat je nodig hebt om voor dat gezonde lichaam te gaan.
  • Ectomorf (rechthoekig, mager)
radmilo 1
De ectomorf is van nature mager, heeft dunne armen en slanke benen en een bescheiden borstkas. Voor de ectomorf is het erg moeilijk en tijdrovend om spiermassa op te bouwen. Het voordeel is echter dat de ectomorf ook nauwelijks vetmassa ontwikkelt en veel en gevarieerd kan eten.
Voeding voor de ectomorf
Als ectomorf mag je best grote hoeveelheden calorieën nuttigen, zeker als je aan sport doet. Zorg dat je gevarieerd eet met essentiële eiwitten, gecompliceerde koolhydraten en meervoudige onverzadigde vetten. Deze calorieën kun je het beste verdelen over zes kleinere maaltijden per dag. Bij een ectomorf zal ongezonde voeding zich niet zo snel in gewichtstoename uiten, maar ongezond eten doet je natuurlijk geen goed wanneer je aan je spiermassa probeert te werken.
Training voor de ectomorf
Als je als ectomorf wat spiermassa wil krijgen, moet je voornamelijk focussen op krachttraining. Cardio is minder belangrijk omdat vetmassa zich minder snel vertoont.
  • Mesomorf

De mesomorf heeft een grof beendergestel en maakt makkelijk spiermassa aan. Een mesomorf heeft van nature niet alleen meer spieren, maar ook nog eens weinig vetmassa. Hij kan makkelijker aankomen en afvallen in lichaamsgewicht en hoeft dus minder moeite te doen voor een goed ontwikkeld figuur.
Voeding voor de mesomorf
Een mesomorf kan het beste een evenwichtig, gezond eetpatroon volgen. Je dient er als mesomorf voor te zorgen dat je niet te vaak ongezond eet, want hoewel je makkelijker afvalt dan de ectomorf, kunnen er ongemerkt ook al snel enkele pondjes aankomen. Wat een ectomorf wel kan, kan een mesomorf zich niet veroorloven: om alles naar binnen te schrokken en niet te bewegen, want dan ontwikkel je al snel overgewicht en zul je hard aan de slag moeten om de kilo’s er weer af te trainen.
Training voor de mesomorf
Als mesomorf is het verstandig om regelmatig te bewegen. Twee tot drie keer per week een cardiovasculaire training en gematigde krachttraining is perfect. Voor een endomorf is het knap lastig om gewicht te verliezen en makkelijk om aan te komen. Het grote voordeel is dat je als mesomorf vrij snel spiermassa kan ontwikkelen, wat je gewicht dan ook weer ten goede komt.
  • Endomorf
Een endomorf is van nature ronder en maakt sneller vetmassa aan. Een extreem gezond eetpatroon en regelmatige lichaamsbeweging + krachttraining is aan te raden.
Voeding voor de endomorf
Het is verstandig om 6 kleine maaltijden per dag te eten om de stofwisseling op gang te houden. Ook eet je best niet teveel koolhydraten. Ook vette en zoete snacks zijn uit ten boze.
Training voor de endomorf
Probeer dagelijkse te bewegen. Begin met cardiotraining en voeg krachttraining toe zodra je lichaam dat aankan. Een endomorf bouwt vrij snel spiermassa op. Profiteer daar dus van. Hoe meer spieren je hebt, hoe meer calorieën het lichaam verbrand, ook in rusttoestand.
Radmilo deelt de endomorf verder op in drie lichaamstypes: de appel, peer en zandloper.
radmilo 3
radmilo 4
radmilo 5

Blij met Eric

Ik ben erg dankbaar voor mijn kans die ik heb gekregen om deel te nemen aan De Afvalrace. En vind het super fijn om zo’n motiverende coach, trainer en af en toe beul te hebben als Eric! Keer op keer komt hij met nieuwe informatie die je weer enorm aan het denken zet. Zo ook het verhaal over de lichaamstypes. Daarnaast weet hij me altijd uit te dagen om mijn grenzen op te zoeken, zowel fysiek, als mentaal. Frustrerend blijft wel dat hij altijd precies zegt wat je niet wilt horen, maar dat je weet dat hij wel gelijk heeft.
Ik ga weer verder met het sporten en gezond eten, maar zal van af nu beter naar mijn lichaam (en mijn Personal Beul) luisteren als ik een seintje krijg dat ik even pas op de plaats moet maken. Maar ik beloof niks hahaha…
afvalrace kookworkshop
Wendy wordt begeleid door Eric de Jong van EDJ Sports en dit wordt mede mogelijk gemaakt door een aantal sportieve partners. Neem contact met ons op als je hierin wat zou willen betekenen. De Afvalrace West-Brabant is te volgen via Facebook en de sites van Breda & Roosendaal Nieuws.