Terugblik op de Kamu Gravelride

Foto: Kamu

Over amper een jaar landt het wielercircus van de Vuelta in Breda en omgeving. Daarmee krijgt de Baroniestad de aandacht die het zich graag toeëigend als wielergekke gemeenschap. Dat er een hoop wielerliefhebbers wonen in deze stad is genoegzaam bekend. Dat blijkt ook op de jaarlijkse Kamu Gravelride.

Op een sombere herfstzondag in oktober strijken er enkele tientallen wielergekkies neer bij fietsenwinkel en creatieve koffiebar Kamu. Eerst genieten van een goede kop koffie om vervolgens de jaarlijkse Kamu Gravelride te rijden in de omgeving van Breda. Gravellen staat voor off-road fietsen door akkers, over bospaden, langs heidevelden en over ongeasfalteerde grintwegen.

De deelnemers kunnen kiezen uit een route van 40 km of 90 km. Vanaf de startplaats in de Boschstraat hebben de parcoursbouwers van Kamu een prachtige rit uitgestippeld. De herfst is begonnen en dat moet gevierd worden op de mooiste paden rondom Breda moeten zij gedacht hebben tijdens de voorbereiding.

De eerste modderstroken liggen in het landelijke de Lage Vuchtpolder ten noorden van Breda. Het belooft een zeer uitdagende editie te worden blijkt al in de eerste modderige kilometers. Na de vele regenachtige oktoberdagen dit seizoen is het direct ploegen door de modderplaggen en de vele plassen.

De Oosterhoutse bossen en de Vrachelse Heide zijn dichtbij. De herfst proef je en ruik je in alle hoeken en gaten. Na een technisch stukje door het altijd fraaie Cadettenkamp bij Teteringen is het dringen geblazen in boswachterij Dorst. Vele wandelaars hebben deze zondag ook voor dit gebied gekozen. Het is dus even de snelheid matigen en snel op zoek naar een wat rustiger bospad op de route.

Via een zandstrook bij Molenschot is het over droog asfalt richting de Alphense en Chaamse bossen. Even een moment van herstel. Goed eten en drinken is erg belangrijk tijdens een lange gravelrit. Het zwaarste gedeelte volgt immers nog na 50 km. Wellicht ook het mooiste. Het uitgestrekte bosgebied ligt er prachtig bij voor de echte crossliefhebber. Lekker nat, geen wandelaars, ultieme rust.

Het laatste gedeelte is in zicht: de Ulvenhoutse bossen. Op zo’n dag als vandaag merk je hoe mooi het buitengebied van Breda is. De tank is leeg bij het binnenrijden van de stadsgrenzen. Het is een prachtige rit gebleken. De blonde Vedetts smaken na afloop goddelijk. In 2020 zijn we er zeker weer bij.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen