Winterse sferen met een vleugje magie op de sfeervolle Speelhuislaan in Breda [column]

Foto: Wintermarkt Belcrum

Het blijft een hoofdpijn dossier. Het organiseren van een goed lopende kerstmarkt in het centrum van Breda. Al jaren breken City marketeers hun hoofd over dit thema. En elke keer wordt de plank misgeslagen.

Het initiatief onder de veelbelovende naam Betoverend Breda heet het nieuwe Bredase kerstsuccesnummer met ook een kerstmarkt. Het resultaat is inmiddels bekend. Careltje en de schaatsbaan hebben het overleefd. De kerstmarkt is alweer ter ziele.

Dat het wel kan in Breda bewijzen de organisatoren van de jaarlijkse Wintermarkt in de Bredase wijk de Belcrum. Voor en door bewoners wordt voor het 6de jaar op 14 en 15 december ’19 de kerstmarkt georganiseerd. Zoals elk jaar vind je op de markt diverse kraampjes met creatief aanbod. Geen commerciële massa, maar kleine ondernemers met unieke, vaak zelfgemaakt producten. Daarnaast bijzondere optredens, muziek en theater voor groot en klein. Voor de jongsten koop je een kinderstempelkaart om dingen te doen en te maken. En natuurlijk zijn er heerlijke hapjes en drankjes op een winters terras of bij een warm vuurtje.

Gezien de drukte in de sfeervolle Speelhuislaan gedurende de 2 marktdagen biedt het winterevenement precies wat de bezoekers zoeken. Gezelligheid, kneuterigheid en verbondenheid. Het moet gezegd. De locatie leent zich perfect voor een kerstmarkt. Maar is de Grote Markt niet de beste plek voor een prachtige Bredase kerstmarkt?

De ingrediënten voor een succesvolle kerstmarkt zijn simpel maar soms lastig te vinden. Saamhorigheid en de echte wil om iets neer te zetten dat past bij een sfeervol winterevenement. Ofwel alle krachten bundelen en alle individuele belangen opzij willen zetten voor het gezamenlijke belang. Zolang dat niet lukt wordt het nooit wat met de kerstsfeer in het centrum van Breda. Het blijft toch pijnlijk als je op de eerste zondag na Sinterklaas op een winderige Grote Markt in Breda wandelt en niets je doet denken aan de aankomende Kerstdagen.

Gelukkig is er sinds kort een mooie winterlocatie bijgekomen. In de haven van Breda is er met Winterbaai echt een winterpareltje gecreëerd. De kerstmarkt op Stek afgelopen weekend is ook leuk net als het evenement Winterspoor op het Bredase station. Voeg daaraan toe de Wintermarkt in de Belcrum en Kerst met Anton Pieck op het Begijnhof aanstaand weekend. Het Kerstgevoel is echt wel te vinden in onze stad. Helaas niet op de Grote Markt bij onze Grote Kerk want met een schaatsbaan en een kerstboom ben je er niet. Dat is en blijft jammer.

Fijn Kerstfeest!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen