Mijn wielerhart huilt (column)

Foto: Edwin van den Heijkant

Wielrennen is nu met moeite een voetnoot in de maatschappij, de kerntaak is volksgezondheid. Logisch, niet te weerleggen en de keiharde realiteit van vandaag. Gelukkig mogen we in tegenstelling tot wielerlanden als Italië en Spanje nog een rondje maken op de fiets. Zoveel mogelijk solo natuurlijk al moet ik toegeven dat ik soms mijn karretje aanhaak bij mijn buurman. De behoefte aan gezelschap is groot bij een thuiswerker die al weken verstoken is van sociale contacten.

Vers van de pers is het bericht dat de ASO, de organisator van de Tour en de Vuelta, vandaag naar buiten heeft gebracht. De Tour de France start eind augustus, tenminste, als het Coronavirus onder controle is. Dat betekent automatisch dat de Vuelta niet door onze binnenstad rijdt op zondag 16 augustus as. Of het hier gaat om uitstel of afstel blijft onduidelijk. Wethouder Quaars stelt terecht dat het hier niet gaat om het verplaatsen van een straatbarbecue. Bij de organisatie van een start en finish van een etappe van een grote Europese wielerronde komt enorm veel kijken.

Het wielerhart in mij huilt inmiddels tranen met tuiten. Weg perspectief op een grandioos internationaal wielerfeest in ons Breda. Het afblazen van de voorjaarsklassiekers dit jaar is hierbij kinderspel. De kans dat de Vuelta door je stad rijdt komt niet vaak voorbij. Het mogen bijwonen van de onthulling van de eerste kilometers van het parcours van de etappe in de herfst van 2019 is om heel blij van te worden. De start van de wielerkaravaan vanaf het terrein van de KMA. Het hele wielerpeloton door de Grote Kerk om daarna via de historische binnenstad, langs de singels te worden afgevlagd vanaf de Ginnekenmarkt voor een kleine 200 kilometer koers door West-Brabant. Hoe vet klinkt dat!

De mooie plannen kunnen de kast in. Ook al die activiteiten die als voorpret dienen voor het grote wielerfeest zijn opgeschort. Vanaf deze plek roep ik de Burgemeester en Wethouders van Breda op om er alles aan te doen om de uitgestelde Vuelta straks toch door Breda en West-Brabant te laten rijden. Niet alleen om het bloeden van mijn wielerhart te stelpen maar nog meer om de bewoners van de stad en de regio een prachtig sportevenement te gunnen. Denk hierbij ook aan de zwaar getroffen mensen van de horeca. Gun ze perspectief in het najaar van 2020!

Hulp nodig? Bij deze ben ik de eerste die me aanbiedt. Wie volgt?

[Breda Nieuws nu 12.000 likes! | Adverteren | Nieuwsbrief | Weer in Breda?

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen