Zo word je een Stroomversneller

Foto: Edwin van den Heijkant

We treffen elkaar op een zonnige zomerdag in de Willemstraat in Breda. Zoals altijd als ik Ludo Ansems tref spat het enthousiasme ervan af als we over het thema duurzaamheid praten.

De reden dat we elkaar vandaag ontmoeten is het meest recente duurzaamheidsinitiatief van Stroomversnellers dat onlangs is gestart, Energy4Energy Challenge.

Stroomversnellers is een beweging die Ludo heeft gestart om meer bij te dragen aan een betere wereld. Hoe dan? Door via sportactiviteiten sponsorgeld op te halen, daar nieuwe zonnepanelen van te kopen en de stroom via de Energiebank aan gezinnen te geven die hun stroomrekening even niet kunnen betalen.

Bredanaar Ludo Ansems houdt zich al een tijdje bezig met duurzamer leven en ondernemen. “Ik kan me nog herinneren dat ik op de bank zat en nadacht over wat we zelf kunnen doen om duurzamer te kunnen leven. Lang heb ik niks gedaan met deze vraag totdat ik zelf kinderen kreeg en dacht, dit kan zo niet langer. Ik moet uit die bank komen en zelf iets ondernemen om een bijdrage te leveren aan een meer duurzame maatschappij.”

Ludo gaat op zoek naar contacten in de wereld van duurzaam ondernemen en ontmoet de initiatiefnemers van de ZonneWIJde Breda waar hij nu bestuurslid is. Op zondag 18 juni 2017 is het eerste giga-zonnepanelenveld van Nederland (> 1000MwH) geopend dat volledig door burgers is gerealiseerd: de ZonneWIJde aan de Steenakker in Breda. “Sindsdien leveren we dus onze bijdrage aan een groenere energievoorziening in Nederland. Ze zeiden dat het niet kon, maar het staat er toch maar mooi!”

Het is de eerste grote stap richting het starten van meer duurzaamheidsinitiatieven. De meest recente is die van de Energy4Energy Challenge vanuit de beweging Stroomversnellers. “Het mooie van dit initiatief is dat we op een laagdrempelige manier deelnemers uitdagen via sporten een bijdrage te leveren aan sociaal duurzaam ondernemen. Stroomversnellers brengen Nederland tot bloei: groener, schoner, betrokken. Handen uit de mouwen voor groene energie opwekking en levering. Die ten goede laten komen aan mensen die even hun energierekening niet kunnen betalen. Zodat ze daarna op eigen kracht verder kunnen en ze op enig moment zèlf ook Stroomversneller worden!”.

Hoe werkt het? “Het is eigenlijk heel simpel”, vervolgt Ludo. “Surf naar https://www.stroomversnellers.nu, kies de sport die je graag doet, de afstand die je past en zorg dat je start en finisht in september. Het mooie van dit initiatief is dat het rendement van je inschrijfgeld met een factor 3 wordt vermeerderd omdat we mee mogen doen in een groot groen energieproject waar meerdere commerciële partijen aan deelnemen. Dit maakt het mogelijk meer geld beschikbaar te stellen voor de sociale kant van dit project: op een duurzame manier energie verstrekken aan gezinnen die de rekening tijdelijk niet kunnen betalen. Hoe mooi is dat!”

Enthousiast geworden? Doe net als ik mee en wordt een Stroomversneller.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen