Belg in Breda: Een Avondje NAC

Foto: Breda Nieuws

Toen ik jaren geleden in jullie mooie stad kwam neerstrijken, viel mijn oog meteen op het Rat Verlegh stadion. Ach ja natuurlijk, dacht ik. Breda is de thuishaven van eredivisieclub NAC Breda. Maar verder dan dat reikte mijn interesse niet. Tenslotte, wat heeft een Belg die het clubverleden niet kent en de ploeg ook nog eens geen hoogvlieger is te zoeken bij NAC Breda? Een grijs middenmotortje in de competitie en soms wel eens spelend tegen degradatie.

Intussen had ik al heel wat  fijne buren leren kennen, waaronder ook Jordi. Hij heeft al jaren een seizoenskaartje. Meer dan een jaar heeft deze gozer aan mijn kop zitten zeuren om eens mee te gaan naar een ‘Avondje NAC’. Nu is Jordi niet bepaald een type  waar je zo maar nee tegen zegt. En als hij dan ook nog eens fantastische verhalen begint te prediken over de geweldige sfeer, massa’s bier en hotdogs , dan heeft ondergetekende niet veel meer nodig om overstag te gaan.

Ik herinner mijn eerste wedstrijd in 2013 nog steeds alsof het gisteren was. Geen genummerde zitjes, vroeg ik me af? Hier kan je gewoon relaxed een plaatsje uitkiezen achter de goal. De geelzwart gekleurde vent naast me, een biertje en een burger in de hand, groet me vriendelijk. Zijn kinderen toveren het wedstrijdboekje om tot 30 vliegtuigjes waarvan er sommige echt wel tot aan de goal belanden. Een beetje verderop weerklinkt het oorverdovende enthousiasme van de B-side. NOAD, Nooit Opgeven, Altijd Doorgaan, dat is wat de supporters van hun team verwachten. Laat het champagnevoetbal maar aan de wasmiddelfabrikant over.

Na ongeveer een kwartier luisteren en observeren, wist ik al wat men bedoelde met een ‘Avondje NAC’ en werd ik steeds meer verliefd op deze club. Een mix van bourgondische gezelligheid, drank, fanatisme en liefde voor de club zorgt ervoor dat er een geweldig sfeertje hangt. Een club vechtend tegen degradatie maar elke week aangemoedigd door 18.000 hondstrouwe supporters. Dat is pas clubliefde, besefte ik. Wie nooit een wedstrijd van NAC heeft bijgewoond, zal nooit echt weten wat er met een ‘Avondje NAC’ bedoeld wordt.

NAC Breda, wat heb ik spijt dat ik de oude glorietijden in de Beatrixstraat nooit heb meegemaakt. Ik lees er soms legendarische verhalen over.  Ik zal als Belg deze club altijd een warm hart blijven toedragen. Zelfs moest ik ooit terug naar België verhuizen, ik zal deze prachtige club met hun fantastische achterban altijd  blijven volgen.

Sinds 9 december 2015 is Gert columnist voor Breda Nieuws.  Wekelijks zal hij met een Belgische bril op ons een kijkje geven in zijn leven als Belg in Breda.

Belg in Breda
Colmnist Gert Haesevoets
Dossier: NAC Breda
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen