Belg in Breda: Chauvinisme

Foto: Pixabay

Niemand geeft het graag toe, maar als we heel eerlijk zijn, moeten we bekennen dat er in ieder van ons  toch wel een kleine chauvinist schuil gaat. In ons eigen land deugt er niets en hebben we kritiek op alles en nog wat, maar eens de grens over gaan we dat zelfde land met hand en tand verdedigen.

Toen eind vorig jaar mijn vader nog eens op bezoek was in Breda wilden we de stad wel eens vanuit een ander gezichtsveld bekijken en besloten we een ticket te kopen voor een boottochtje op het binnenwater. Met een 10-tal toeristen zat ons motorbootje behoorlijk vol en de kapitein fungeerde dan ook nog eens als gids. Vol enthousiasme gaf hij uitleg over alle  gebouwen zowel op de linker-als rechteroever :  de militaire academie, het kasteel van Breda, de koeplgevangenis….

Toen we echter voorbij het gebouw van AB Inbev voeren, vroeg één van onze medepassagiers wat voor bedrijf dat eigenlijk was, waarop onze kapitein-gids antwoordde dat het een of andere Amerikaanse brouwerij betrof. Ik zag mijn vader, Emeritus Hoogleraar in de Bierkunde, rood uitslaan, drie maal slikken en vervolgens het woord nemen : “Excuseer mijnheer de gids, maar hier moet ik u toch even terecht wijzen. AB  Inbev is een Belgisch-Braziliaanse brouwerij die ontstaan is uit een fusie van het Belgische Interbrew en het Braziliaanse Ambev. De enige Amerikaanse link is het feit dat men in 2012 de grootste Amerikaanse brouwerij Anheuser –Busch heeft overgenomen en –  sorry voor Heineken – zo de grootste brouwerij ter wereld is geworden. De hoofdzetel van deze maatschappij is nog steeds gevestigd in het Belgische Leuven.” De laatste keer dat de kapitein zo op zijn plaats is gezet was die keer dat hij net het iets te lang was blijven hangen in De Beyerd en van zijn vrouw een fikse uitbrander had gekregen.

“Dat moet ik dan maar even in mijn notaboekje noteren voor de volgende rondvaart”, lachte de kapitein als een boer met kiespijn.  “Misschien zit er dan weer zo’n betweterige Belg op mijn boot”.

Mijn pa … dat is helemaal geen chauvinist, maar van het Belgisch bier mag geen kwaad woord gezegd worden. En laat het ons maar toegeven, zelfs in Breda worden er veel meer Belgische bieren verkocht dan Nederlandse.  Al zegt mijn vader dat de trappisten van La Trappe en Zundert zeker het proeven waard zijn.

Sinds 9 december is Gert columnist voor Breda Nieuws. Wekelijks zal hij met een Belgische bril op ons een kijkje geven in zijn leven als Belg in Breda.

Belg in Breda
Columnist Gert Haesevoets

 

 

 

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen