Station als decor voor muziek en dans

Foto: DANSNEST / Jeroen Koevoets

Vrijdagavond 9 en in het weekend van 10 en 11 september zijn er diverse bijzondere voorstellingen met het station als decor voor muziek en dans. Te zien bij het begin van de stationshal aan de kant van de Willemstraat.

Een station is de verzamelplaats van mensen die zich hier een korte tijd ophouden. Een openbare ruimte voor vertrek en aankomst, beeld, geluid, ontmoetingen en het decor van een samenwerking tussen componiste Dyane Donck en de choreografie van Dansnest. Dyane liet zich door de culturele diversiteit van de nabije wijk Liniekwartier inspireren tot een compositie. Dit gaf voor Dansnest aanleiding om deze muzikale indrukken te visualiseren. De typische constructie en elementen van het station inspireerden Dansnest tot een choreografie die de Noord- en Zuidzijde verbindt. Elementen zoals privacy en intimiteit vertalen zich naar een ervaring met dans en dialoog tussen mens en omgeving.

Door middel van koptelefoons kun je midden in de drukte van het station je onttrekken aan de voortdurende beweging van reizigers en passanten. Kijken en bekeken worden, dans en beweging vloeien in elkaar over bij de indringende muziek van Dyane die je in gedachten doet reizen naar andere oorden. Dansers voegen en een beweging aan toe en ‘lenen’ die van de omstanders waarbij de choreografie en muziek samen gaan. De premiere valt samen met de start van En Plein Public aan de zuidzijde van het station.

Dansnest, Dyane Donck, En Plein Public en Electron

Around Us is een samenwerking tussen Dansnest (dans), Dyane Donck (componist), En Plein Public en Electron. In samenwerking met Open Monumentendag en de openingsactiviteteiten rondom het Station (Bureau Stroom) wordt het project gekoppeld aan een twee grootschalige publieke momenten. Around is maakt onderdeel uit van Electron Urban Art Projects.

SOUNDS THAT SURROUND ME
Dyane Donck: “Sounds That Surround Me” is geïnspireerd op en gemaakt met muziek en geluiden uit mijn directe omgeving: in de multiculturele wijk Liniekwartier te Breda – waar ik een atelierwoning heb – vroeg ik de mensen die er wonen naar welke muziek zij luisteren. Ik kreeg namen van (meestal pop)artiesten uit verschillende landen, zoals Marokko, Turkije en Somalië. Door deze namen te googelen en via die namen weer verder te zoeken (naar verwante muziek, naar de traditionelere oorsprong, naar bepaalde instrumenten, etc.), ontdekte ik nieuwe muziek. Deze muziek  gebruikte ik om de tracks op dit album te maken.”

Dyane Donck is a een componist/geluidskunstenaar die woont en werkt in Nederland. Ze maakt multidisciplinaire voorstellingen, klankinstallaties, composities voor akoestische instrumenten & elektronica en speelt in indietronics-band Daisy Bell.

Dansfest station Breda

Dansnest 

Dansnest maakt dansvoorstellingen in de openbare ruimte met het uitgangspunt om wat er leeft op locatie te betrekken. Dat maakt elke choreografie een dynamische zoektocht naar interactie tussen de dansers, omgeving en omstanders. Het doel is dan ook nooit om vooraf bepaalde patronen en bewegingen op zichzelf te laten staan, maar het verder te brengen en de ruimte te beschouwen als plek waar je kunt spelen en kunt komen tot nieuwe choreografie.

De ‘locatie’ is voor Dansnest het beginpunt waarop zij gaat onderzoeken met haar professionele dansers. Het proces start met observeren van de ruimte en het vertalen naar dans door het volgen van natuurlijke bewegingsstromen, gedrag, architectonisch lijnenspel en het zoeken naar het spanningsveld dat ontstaat tussen de dansers in relatie tot de omgeving en de mensen.

Meer informatie

De voorstelling is vrij toegankelijk maar om zeker te zijn van een plaatsje mail naar [email protected]. De voorstellingen zijn vrijdagavond 9 september aanvang 19.00 /19.30 / 20.00 uur en zaterdag 10 en zondag 11 september aanvang 12.00 / 13.00 / 14.00 /15.00 / 16.00 uur. 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen