Rondleiding “Belcrum en Station”

Foto: Jan Korebrits

Op zaterdag 28 oktober houdt het Gilde De Baronie een rondleiding ‘Belcrum en Station’.

De Belcrum wijk.

Prins Filips Willem, de oudste zoon van Willem van Oranje, liet rond 1614 de Belcrumpolder inrichten als jachtgebied en gaf de eerste aanzet tot de bouw van het zogenoemde Speelhuis. Dit achtkantige jachtslotje, dat in 1824 werd afgebroken, stond ongeveer op de plaats waar in 1934 de Belcrumse Watertoren verrees. De Speelhuislaan dankt er zijn naam aan.

In de twintigste eeuw maakte de mix van woningbouw en industrie het gebied tot een unieke wijk. De dertiger jaren huizen bezorgen de Belcrum haar huidige populariteit. Voormalige fabriekspanden bieden nu ruimte aan kunstzinnige en culturele activiteiten.

Bij het station ‘Breda Centraal’ wordt interessante informatie gegeven over het multifunctionele karakter van het gebouw en andere architectonische bijzonderheden. Het hooggelegen parkeerdek biedt een schitterend uitzicht over de Belcrum wijk, de Spoorzone en de gerestaureerde Willemstraat, die toegang geeft tot de Bredase binnenstad.

Loop mee met het Gilde De Baronie door de interessante Belcrum wijk die volop in ontwikkeling is.

De rondleiding start om

  • 14.00 uur vanaf het parkeerterrein bij de Watertoren aan de Speelhuislaan en duurt ongeveer 1½ uur;
  • deelname volwassenen € 3,50, kinderen € 1,75 p.p.

De rondleiding gaat onder andere langs de Belcrumhaven, het voormalig veilingterrein en de locatie van de vroegere veemarkt en het slachthuis.

 

  • Voor meer rondleidingen van het Gilde De Baronie Breda, kijk op (www.gildebaronie.nl/stadsgidsen). Onder andere torenbeklimmingen, rondleidingen Grote Kerk en stadswandelingen.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen