Stations- en Belcrumwandeling

Foto: Jan Korebrits

Het station van Breda kreeg in 2017 in ons land de titel “Het beste gebouw van het jaar”. Tijdens de wandeling komen de specifieke kwaliteiten aan de orde die de jury tot dit oordeel bracht. Het parkeerdak biedt een schitterend uitzicht over de Belcrumwijk, de Spoorzone en de gerestaureerde Willemstraat, die toegang geeft tot de Bredase binnenstad.

Belcrumpolder

De Speelhuislaan verwijst naar de toegangsweg tot het ‘Speelhuis’ dat ruim 400 jaar geleden door de Bredase Nassaus werd gebouwd in de Belcrumpolder, als lustslot van hun jachtterrein dat zich uitstrekte tot voorbij Wagenberg. In 1918 kocht de Gemeente Breda dit gebied om er een haven- en industriegebied aan te leggen. De wijk kreeg tevens een destijds modern en planmatig stratenpatroon met woningen in de nu nog geliefde dertigerjaren stijl en ruimte voor speelterreinen.

In de wandeling zijn ook de Belcrumhaven en de terreinen van de voormalige veiling, veemarkt en het slachthuis opgenomen. De recente herinrichting van het stationsgebied geeft een krachtige impuls aan bewoners en woonomgeving. Voormalige fabriekspanden bieden nu ruimte aan kunstzinnige en culturele activiteiten. Loop mee door deze interessante wijk die volop in ontwikkeling is.

  • Zaterdag 23 december om 14.00 uur
  • vanaf de Watertoren, Speelhuislaan.
  • duur 1½ uur.
  • deelname: volwassenen € 3,50; kinderen € 1,75.

 

Voor meer rondleidingen van het Gilde De Baronie Breda, kijk op (www.gildebaronie.nl/stadsgidsen). Onder andere torenbeklimmingen, rondleidingen Grote Kerk en stadswandelingen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen