Breda Belicht: Ullings Lederwaren

Foto: Ullings

Het begint in het jaar 1949, wanneer Frans en Jeanne Ullings voor zichzelf beginnen in de Karrestraat. Zij konden de lederwarenwinkel, Emko toen nog genaamd, overnemen en dit was het begin van hoe we nu Ullings Lederwaren kennen.

Emko

Destijds zat er nog een tweede winkel aan de Korte Brugstraat 9. De naam Emko bleef trouwens nog tot 1986 behouden. Jeanne stond in de winkel, waar lederen handschoenen, portemonnees, koffers, tassen en paraplu’s werden verkocht. Frans stond op de markten in de regio om op die manier ook lederwaren aan de man te brengen.

Tweede generatie: Jan Ullings

Jeanne kreeg vier zonen en het was Jan Ullings die in 1971 in de zaak kwam werken. Samen met zijn vrouw Jacqueline, die toen nog verpleegster was, namen zij de winkel in 1986 over en veranderde de naam in Ullings Lederwaren. Jan en Jacqueline woonden destijds boven de winkel en hij heeft de winkelstraat in al die jaren flink zien veranderen. Hij weet nog goed dat een stuk verderop in de straat de snoepwinkel van Sjefke Schuurmans zat.
Een leuk weetje: manage de Roosberg in Bavel is ook van de familie Ullings en wordt gerund door twee broers van Jan.

Bob en Anita Ullings

Jan en Jacqueline krijgen twee zonen, Bob en Frans. In 2000 is het Bob die zijn ouders laat weten dat hij bij hen in de winkel wil komen werken. De derde generatie opvolging staat klaar, om Ullings Lederwaren mee te nemen naar een nieuwe eeuw.
Bob woonde als kleine jongen met zijn ouders boven de winkel en was hier dan ook vaak te vinden. De stad was toen nog een plek waar je na zessen op straat kon voetballen. Waar nu bibliotheek de Oude Veste staat, lag vroeger een mooi terrein, de Koevoet genaamd, waar kinderen goed konden spelen.
In 2002 volgde een verbouwing in de winkel en dit was het moment dat Bob en zijn vrouw Anita de zaak zelf gingen runnen. Met zijn handelsdiploma aan het Florijncollege en zijn winkelervaring bij Bruba en Footlocker, was dit een goed moment om in te stappen.
De winkel voert nu luxere merken, zoals Secrid, SUITSUIT en Samsonite en is zich steeds meer gaan specialiseren. “Meegaan met de tijd is belangrijk”, aldus Bob en “leer is weer helemaal aan het opkomen”.

Anita en Bob

De winkel

Elke dag in de winkel is voor Bob “uitdagend, leuk en afwisselend” en hij gaat voor het 100-jarige bestaan. Of één van zijn twee dochters in de winkel komt werken? “De tijd zal het leren”.
Naast Bob en Anita, werken Chantal en Monique ook al jarenlang in de winkel en vormen zij het team dat voor je klaar staat.

Lederen damestassen doen het goed, maar ook businesstassen van leer met een stoere uitstraling. Je ziet mannen hier ook steeds vaker mee lopen.
In tegenstelling tot vroeger loopt het in de zomermaanden ook goed. Mensen gaan op vakantie en hebben een koffer nodig. Na de zomer beginnen de scholen weer en dit is het moment dat de jeugd een nieuwe rugtas nodig heeft. In december blijven we veel tassen of portemonnees cadeau geven.
Bij Ullings Lederwaren kun je ook terecht voor kleine reparaties, die ze zelf uitvoeren.

Al 70 jaar!

Volgend jaar bestaat de winkel 70 jaar en dit wordt zeker gevierd! Ook met haar klanten, dus opgelet.
Ben je in de binnenstad van Breda en heb je een nieuwe tas of koffer nodig, loop dan eens binnen bij deze echte familiezaak!

Facebook en website van Ullings Lederwaren

Ze zijn op maandagmiddag en dinsdag tot zaterdag van 9.30 uur tot 18.00 uur geopend. Donderdagvond is koopavond.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen