Belcrum Beach dompelt strand onder in Arabische muziekcultuur op Syrische Zondag

Foto: Peter Catchev

Het Bredase stadsstrand Belcrum Beach organiseert dit weekend een Syrische Zondag. Op 29 juli wordt het strand gevuld met de Arabische klanken van Syrische muzikanten. Ze brengen zowel traditionele als hedendaagse muziek ten gehore en nodigen strandgangers uit voor een dans.

Vier verschillende muzikanten zullen uiteenlopende muziekstijlen laten horen. Zo treedt zangeres Sham Ajjan op die met haar zang het Syrische culturele erfgoed levend wil houden, maar is er tegelijk ruimte voor de klanken van het keyboard van Maher Khartabil. Verder bespeelt Mohamed Alsamna de oed (de voorloper van de luit) en laat de Palestijns-Syrische dierenarts Hamed Alshaabi het publiek kennismaken met de ney-fluit.

De artiesten hebben ieder hun eigen levensverhaal. De meesten wonen nog maar enkele jaren in Nederland. Ze brengen een schat aan muziekervaring met zich mee: zo doorkruiste Alsamna met het nationaal orkest van Palestina de Arabische wereld en speelde Khartabil twintig jaar in een orkest en daarna in verschillende bands. De muzikanten zullen strandgangers ook uitnodigen om mee te doen aan de Dabke-dans, een mix van de cirkeldans en linedancing.

Hapjes worden verzorgd door de Syrische chefkok Mohammad. Er zijn onder meer falafels te koop. Het muziekfestijn begin zondag om 15:00 uur.

 

Reacties

Cookieinstellingen