Café-Carnaval 2022 in Breda: Heb plezier, maar hou ook rekening met elkaar

Foto: Jack Janssen Fotografie

We kunnen carnaval nog niet vieren op de manier die we gewend zijn. Maar we slaan het dit jaar zeker niet over in Kielegat.

Carnaval 2022 wordt een feest dat we vooral in en om de cafés gaan vieren. Of het nou in ‘t Kielegat, Boemeldonck, Baviaonenland, ’t Ginneken, ’t Aogje, Giegeldonk, Totdenringen of Bosuilendorp is. Van 25 februari tot en met 1 maart vieren we carnaval vooral lokaal, met Bredanaars onder elkaar! We doen het samen en steunen op die manier ook onze lokale horecaondernemer na twee zware jaren.

Burgemeester Paul Depla: “We hebben het lang gehoopt, maar eigenlijk niet meer verwacht. Nu blijkt het dan toch voor een groot deel weer te kunnen. We zetten alles op alles om de feestvierders op een veilige manier plezier te laten hebben. Naast de horeca, hebben ook de politie, de toezichthouders en de beveiligers enorme flexibiliteit getoond waardoor we nu met vertrouwen dit carnavalsweekend ingaan, veel respect daarvoor. Ik wens iedereen een mooi carnavalsweekend toe. Geniet ervan, maar hou vooral ook rekening met elkaar.”

De verwachting is dat de feestvreugde niet op kan en dat het animo om, na een hele rustige periode, weer de stad in te trekken groot zal zijn. Daarom zijn er in samenwerking met KHN Breda en stichting Kielegat afspraken gemaakt en worden er enkele maatregelen getroffen in de binnenstad. Daarmee willen we grote druktes voorkomen en het publiek zich zoveel mogelijk laten verspreiden over de stad en de dorpen.

Café-carnaval
De rituelen en evenementen die we normaal met carnaval kennen, zijn er dit jaar helaas niet. Zoals gezegd vieren we dit jaar een café-carnaval. Cafés krijgen de mogelijkheid om een buitenbar te plaatsen. Er zijn geen buitenpodia of optredens in de binnenstad. Alleen vanuit de cafés zullen de carnavalsklanken te horen zijn.

Johan De Vos namens KHN Breda: “We zijn blij dat de gemeente binnen de ruimte die er is het mogelijk maakt om er dit jaar nog een mooi feest van te maken. De Bredase horeca is er klaar voor en kan niet wachten om hun zaken weer vol te zien stromen met gasten.“

Lucien Verhoef, stichting Kielegat: “Ondanks dat we nog steeds moeten afzien van een aantal mooie tradities die inmiddels heel wat Kielegatters omarmen, zijn we enorm blij dat ut Kielegat weer flink bruist. Dat er toch zo verrassend precies vanaf carnaval weer zoveel kan, geeft ons een carnavalsgevoel waar we dubbel van gaan genieten!“

Sluitingstijden
De horeca sluit op de tijden die we voor corona gewend waren. Dat betekent dat er zaken zijn die om 02.00 uur en om 04.00 uur sluiten. De nachtelijke broodjeszaken sluiten om 04.45 uur. Op deze manier kan er een geleidelijke uitstroom van het uitgaanspubliek zijn. Dat zorgt voor minder grote druktes op straat, bij de taxi-standplaatsen en de opstapplaats van de Uitbussen die dit jaar vertrekken vanaf de Karnemelkstraat.

Veiligheid
Om iedereen dit carnavalsweekend met plezier te laten beleven, is het van groot belang dat het veilig verloopt. Daarom is er een verbod op glaswerk. In de horeca, maar ook in de openbare ruimte. Daar zal streng op worden gehandhaafd. Als er onverhoopt iemand medische hulp nodig heeft, dan is daarvoor een EHBO-post op het Stadserf ingericht.

Fietsenstallingen en wc’s
Ook in het kader van veiligheid willen we stimuleren dat zoveel mogelijk mensen te voet of met de fiets komen. Daarom komen er buiten de vaste gratis fietsenstallingen een aantal pop-up locaties om fietsen neer te zetten. Ook komen er enkele wc- wagens in het centrum te staan. De precieze locaties worden later gecommuniceerd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen