50 jaar Breda Jazz Festival vereeuwigd in muurschildering

Foto: Frank Pellens

Hoe gaaf is het dat het grootste gratis open lucht muziekfestival van Europa wordt vastgelegd op een Bredase muur in een prachtige beeltenis.

Illustrator Joren Joshua is maar wat blij dat hij de opdracht heeft gekregen om het Breda Jazz Festival te mogen vereeuwigen in een muurschildering. De geboren Brabander en inmiddels in Rotterdam woonachtige Joren heeft ook nog eens een connectie met Breda en jazzmuziek. “Ik heb zelf 9 jaar in Breda gewoond en ging in die tijd altijd naar het Breda Jazz Festival. Daarnaast heb ik een fascinatie voor de beelden die bij jazz horen. De posters en de typische bewegingen van jazzmuzikanten. En ik vind jazzgitaristen vaak de besten qua spel.  Dat alles bij elkaar geeft mij genoeg inspiratie voor deze muurschildering.”

Donderdag 12 mei jl. is het project gestart met de eerste pennenstreken op een muur aan de Nieuwe Dieststraat in Breda. Maanden van voorbereiding zijn eraan voorafgegaan. Overleg met de gemeente, bewoners en de woningbouwstichting was nodig om de juiste plek te bepalen voor de Breda Jazz Festiwall. En natuurlijk een succesvolle crowdfundactie om het project financieel mogelijk te maken. Alle randvoorwaarden zijn ingevuld voor een prachtige muurschildering over 50 jaar Breda Jazz Festival.

Joren Joshua vertelt enthousiast verder over zijn aanpak. “Na het gunnen van de opdracht ben ik gaan nadenken over de ingrediënten van de illustratie. Zo ben ik door mijn database van illustraties gegaan ter voorbereiding. De muurschildering moet een mix zijn van de typische kenmerken van het Breda Jazz Festival. De lentezon, het bourgondische karakter, typische beelden uit het verleden zoals de muziekzuil die in de jaren zeventig op de Grote Markt stond. Uiteindelijk heb ik een ontwerp gemaakt waarin al deze kenmerken terugkomen.”

Tot slot even vragen naar zijn gemoedstoestand na een paar dagen schilderwerk. “Ik sta dagelijks zeker 10 uur op de steiger. Het weer is perfect, ontvang dagelijks leuke reacties van voorbijgangers en bewoners dus heb het helemaal naar mijn zin. Dit project komt op tijd af voor de officiële opening zeker met de weersvoorspelling voor de komende dagen.”

De Breda Jazz Festiwall maakt deel uit van Blind Walls Gallery, hét museum op straat. Ruim 100 muurschilderingen geïnspireerd op de verhalen van Breda zijn inmiddels te vinden in de stad. Blind Walls Gallery is geïnspireerd op het oudst bekende stadsgezicht uit de Nederlandse kunst. Op dit 16e eeuwse drieluik staat de stadsmuur rondom middeleeuws Breda prominent afgebeeld. In 2017 ontving Blind Walls Gallery de Brabantse Erfgoedprijs, voor het op hedendaagse wijze ontsluiten van immaterieel erfgoed.

Voor meer informatie ga naar https://blindwalls.gallery/over/

Edwin van den Heijkant

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen