Stripfestival Breda 2022 overtrof alle verwachtingen

Dat het Stripfestival Breda door stripliefhebbers werd gemist was op zaterdag al duidelijk. De rij bij de opening was nog groter dan bij de vorige editie. Er was dan ook genoeg aanbod voor iedereen.

Zo had menig standhouder groots uitgepakt en niemand ging met lege handen naar huis. Sommige hadden zelfs rolkoffers bij zich om alle aankopen mee te kunnen nemen. Ook menig bezoeker had zich geschaard bij de vele rijen voor hun favoriete tekenaar om een album te laten signeren. Rob van Bavel, organisator van het Stripfestival, was verheugd met de grote opkomst. Na twee jaar overgeslagen te hebben was het even moeilijk om weer de draad op te pakken. Gelukkig waren de zorgen ongegrond en beleefden zowel bezoekers, stripmakers en standhouders een top weekend.

NK striptekenen

Ook dit jaar vond de finale van NK striptekenen plaats tijdens het Stripfestival. Rob van Bavel opende de wedstrijd samen met Eric Hercules en Dick Heins. Laatstgenoemde heren vormden de tweekoppige jury. De striptekenaars kregen 2,5 uur om een strip te maken met de thema: ergens anders. De jury had het best zwaar om de winnaars aan te wijzen. Dat is uiteindelijk toch gelukt. De winnaars zijn: Joris Knol in de categorie 9 tot 11 jaar, Roemer Jeuken in de categorie 11 tot 14 jaar en Jayden Weise werd eerste in de categorie 15 tot 17 jaar.

Joris Mertens won met zijn stripalbum ‘Bleekwater’ de Willy Vandersteen prijs. Deze kreeg hij uit de handen van burgemeester Depla onder toeziend oog van de erven van tekenaar waar de prijs naar genoemd is. Naast de titel van het beste Nederlandstalige album ontving Joris ook een geldbedrag van 5.000 euro en een tekening van de vorige winnaar. Ook zal Joris een tekening gaan maken voor de volgende winnaar.

Foto’s van Kin Cheong Lau in de fotoserie bovenaan dit artikel.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen