Tips voor carnaval zonder gehoorschade; neem jij oordoppen mee?

Foto: Alpine Hearing Protection

Met carnaval voor de deur, is er in het zuiden van Nederland een ware run op “Kwekdempers”, ook wel “dupkes” genoemd, de Brabantse term voor gehoorbescherming met een speciaal muziekfilter. De verkoop van deze gehoorbeschermers in Nederland is de afgelopen week met 166% gestegen bij Alpine, specialist in gehoorbescherming.

Kielegat is de onbetwiste koploper in de top 5 van meest verkochte ‘dupkes’, met een verkoop die 300% hoger ligt dan in de rest van Nederland. Kruikenstad en Lampegat volgen op de voet. Bij drogisterijketens worden er deze week meer oordoppen verkocht dan Ibuprofen of wc-papier! De toenemende vraag heeft er zelfs voor gezorgd dat sommige ondernemers in het zuiden rechtstreeks duizenden oordoppen hebben ingeslagen.

De “Kwekdemper” Top 5

  1. Kielegat, hoogste absolute verkoop!
  2. Kruikenstad
  3. Lampegat
  4. Oeteldonk, grootste stijger!
  5. Mestreech

In sommige ziekenhuizen zien ze na carnaval een toename in het aantal patiënten met tinnitus (oorsuizen) en gehoorschade. Dit draagt bij aan de toenemende aandacht voor het belang van gehoorbescherming.

Dink aan die kupke, gebroech ee dupke
Arthur van Keeken, CEO van Alpine: “We zien steeds meer dat gemeenten, regionale ziekenhuizen en carnavalsverenigingen wijzen op het belang van gehoorbescherming. Carnaval is qua geluid te vergelijken met een festival. Als je langskomt bij de optocht of feest in een café of tent, loop je al snel kans op gehoorschade. Het geluid en de muziek kan al snel een niveau tussen de 95 tot 103 decibel bereiken. Veel mensen weten niet dat je met deze geluidsniveaus al na 15 of bij 103 decibel zelfs 5 minuten gehoorschade kan oplopen. Vandaar dat wij iedereen aanraden: Dink aan die kupke, gebroech ee dupke.”

20 decibel oordop voorkomt schade
Uit onderzoek van VeiligheidNL in samenwerking met Erasmus MC blijkt dat al één op de acht Nederlanders ouder dan 40 jaar een beperking gehoorverlies heeft van meer dan 35 decibel. Onder jongeren is de verwachting (hier is nog geen eenduidig onderzoek over) dat dit percentage zelfs al hoger ligt. Een online hoortesten onderzoek van AMC (Academisch Medisch Centrum) kwam uit op 25% van jongeren tussen de 12-25 jaar. Gehoorschade kan leiden tot verschillende klachten, zoals tinnitus, slechter horen, overgevoeligheid voor geluid, met ook alle sociale gevolgen die daaruit voortvloeien. Gehoorschade is helaas onherstelbaar, dus preventie is cruciaal. Een oordop die minimaal 20 decibel dempt, is dan ook ten zeerste aan te raden.

Tips voor carnaval zonder gehoorschade
Naast het dragen van gehoorbescherming, zijn er nog een aantal tips om gehoorschade tijdens carnaval te voorkomen:

  • Wissel momenten van luidruchtige muziek af met momenten van rust.
  • Ga niet te dicht bij speakers staan en vermijd direct contact met harde geluiden.
  • Luister niet te lang naar muziek op een hoog volume.
  • Neem regelmatig pauzes van de muziek en ga naar een rustige plek.

En geniet ook vooral van het mooie Carnavalsfeest

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen