‘Art Breda is voor iedereen toegankelijk’

Kunst- en Antiekbeurs Art Breda in het hartje van Breda is een ware ‘snoepwinkel’ voor iedereen die van kunst houdt. Met een recordaantal van meer dan negentig deelnemers uit met name België, Nederland en Duitsland biedt de beurs een breed aanbod aan kunstobjecten. Van Chinese kunst tot schilderwerken van Herman Brood en van klassieke kunst uit de tijd van Rembrandt tot aan sieraden en glaskunst. En dat is precies wat de organisatie van Art Breda wil uitstralen.

Diversiteit
“Art Breda is heel divers”, vertelt Nina Dorigo, projectleider van Art Breda. “De bezoeker vindt er sieraden, kunstvoorwerpen, design. Er zijn heel veel mooie dingen te zien in een ruimte. Op Art Breda krijg je een overzicht van de hele kunstgeschiedenis, van vroeger tot nu. Het
wordt hier zelfs afgemaakt. Daarom is Art Breda ook interessant voor bijvoorbeeld middelbare scholen en studenten van de opleiding kunstgeschiedenis.” Naast kunstwerken kun je op Art Breda ook terecht voor boeken, wijn en een hapje en een drankje.

De kunstbeurs is per definitie niet alleen bedoeld voor potentiële kopers. “Natuurlijk wil je graag dat mensen dingen kopen, maar dat is geen must. Hoewel de meeste bezoekers op uitnodiging van de deelnemers aan de beurs komen, willen wij als organisatie juist nieuwe doelgroepen binnenhalen.”

art13Samenwerking
Dat doet Art Breda door losse tickets te verkopen of door een samenwerkingsverband aan te gaan met een museum uit Breda. “De verbinding met Breda is heel belangrijk” licht Nina Dorigo toe. “Vorig jaar hebben we gekozen voor het Breda’s Museum en dit jaar is dat MOTI. Zij staan ook op Art Breda met een stand. Bezoekers van MOTI krijgen gratis toegang bij Art Breda. Omgekeerd geeft het museum op Art Breda kaarten weg om na de kunstbeurs met korting een bezoek te brengen aan MOTI.”

MOTI
Het museum maakt op Art Breda de link naar de tentoonstelling ‘Born Digital’ die nu te zien is. MOTI heeft op de kunstbeurs een installatie gecreëerd die gebaseerd is op het werk van Geoffrey Lillemon, ‘Te Nailpolish Inferno@MOTI – 2014’. Deze installatie neemt bezoekers mee in een virtuele wereld. De ruimtes, die je als bezoeker door de bril ziet, zijn MOTI museumzalen. In de zalen bevindt zich op dit moment de ‘Born Digital’-tentoonstelling die gaat over de generatie die is opgegroeid in een digitale wereld en digitale ontwerpen maakt. “Het zijn niet echt de zalen die je ziet, maar het gaat meer over de beleving. Wat er allemaal op je afkomt aan prikkels in deze digitale wereld”, aldus een woordvoerder van MOTI. “Dat beleef je door de virtuele bril op te zetten.”

Topstukken verkocht
Art Breda vindt voor de tweede keer plaats in Breda. “We zijn begonnen in Utrecht, maar dat kwam vorig jaar niet goed uit”, vertelt Nina Dorigo. “Omdat Art Breda heel lang geleden in Breda begonnen is in het Turfschip vonden we het leuk om de kunstbeurs weer terug naar Breda te halen.” En met succes. Vorig jaar brachten ruim 16.000 mensen een bezoek aan de kunstbeurs. Twee dagen voor het einde staat de teller op 13.000. “We denken dat we het aantal bezoekers van vorig jaar ruim zullen overschrijden.”

Overigens zijn er in de eerste vijf dagen van de beurs al veel kunstobjecten en kostbare antieke voorwerpen verkocht. Daarmee kunnen we stellen dat Art Breda een serieuze tegenhanger is van PAN in Amsterdam. “Met Art Breda hebben we nu ook een waardevolle beurs in het zuiden van het land.”

Praktisch
Wie Art Breda nog wil bezoeken, kan tot aanstaande zondag 12 april terecht op het Chasséveld in Breda. Tickets zijn aan de ingang te koop voor 15 euro per persoon. Kinderen tot 12 jaar zijn gratis. Jeugd van 13 tot 18 jaar en CJP Pashouders betalen 10 euro. Breda Pashouders kunnen voor 2,50 euro naar binnen. Of bestel kaarten via de internetsite van Art Breda.

 

Dossier: Fotoreportages
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen