Ontrafel het mysterie en ontsnap uit de Escape Room

Foto: Escape Room Brabant

Ze vliegen tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond. Escape Rooms. Het concept bestaat al wat langer, ook in Nederland, maar op dit moment is een ware rage aan de gang. Ook in Brabant. En sinds kort is er een in het centrum van Breda bij Parc Breda.

Escape Rooms zijn kamers waarin groepen van minimaal drie en maximaal acht mensen gedurende een uur worden opgesloten. In de kamer zijn puzzels verborgen die samen de oplossing bieden voor een code. Die heb je nodig om de kluis open te maken, waar de sleutel van de deur in ligt. Lukt het je als team om alle puzzels op te lossen en ontdek je de code van de kluis, dan kun je zelfstandig naar buiten lopen. Lukt het niet, dan wordt je na een uur bevrijd. Bijkomend probleem: de kamer is pikdonker. Als hulpmiddel liggen er een aantal zaklampen. Voor de rest is het vooral voelen en kijken.

Veel animo
Parc Breda
is officieel gestart in april. “Sindsdien hebben we zo’n 37 groepen gehad”, vertelt een medewerker van Parc Breda zaterdagavond. “Het loopt echt storm. Alleen vandaag al acht groepen. Jullie zijn de negende.” Natuurlijk zijn we erg benieuwd of er überhaupt al groepen zijn geweest die de ruimte zelfstandig hebben verlaten. “Tot dusver twee. De snelste was er twee minuten voor tijd uit.”

Hm. Dat schept niet echt vertrouwen bij ons gezelschap. Maar we laten ons niet kennen en zijn vastbesloten dat wij de derde groep zijn die er in slaagt de codes te kraken en lachend de kamer uit te lopen. Overigens hoef je niet bang te zijn dat je per ongeluk wordt vergeten, want je wordt voortdurend met camera’s in de gaten gehouden. Ook prettig voor mensen die claustrofobisch zijn. Bovendien is er achteraan in de ruimte een deur die altijd open kan, mocht je het echt te benauwd krijgen. “Als je die deur opent, kom je in de hal terecht en kun je via de trap naar beneden naar het restaurant”, vertelt de medewerker nog. En dan is het tijd. De videoband wordt aangezet en de deur gaat op slot. We zijn begonnen.

Frustraties
De medewerker heeft ons verteld dat we eerst goed naar de videoboodschap moeten luisteren en daar waar nodig aantekeningen moeten maken. We krijgen een man te zien, Dr. Edward Florich, die vertelt dat hij zit opgesloten en dat er ergens een schat verstopt zit. Maar we moeten ons haasten en voorzichtig zijn. Het beeld wordt steeds slechter en dan ineens is hij weg. Wat rest is een digitale klok die aftelt.

Alsof het zo is afgesproken, maken we automatisch groepjes van twee á drie mensen. Elk stel is druk bezig met het oplossen van een puzzel. De eerste drie lukken vrij snel. We krijgen vertrouwen. Al drie van de vijf bakjes zijn open. Maar wat moeten we met de sloten die er in liggen? En wat moeten we met de ‘pijltjespuzzel’. We wisselen van samenstelling, maar het maakt niets uit. We komen er niet uit. Onze frustraties nemen toe, terwijl de minuten wegtikken. Wat zien we over het hoofd? En dan horen we gerommel aan de deur. Onze tijd is op.

Goed team
Hoewel de medewerker ons vooraf had gezegd dat hij na twintig minuten even binnen zou komen om wat extra aanwijzingen te geven, hebben we hem niet gezien. “Jullie waren zo goed bezig”, vertelt hij achteraf. “Ik dacht dat het jullie wel zou lukken. Jullie zijn een goed team.” En daar moeten we het mee doen. Onze enige troost is dat het onze vriendenclub die na ons komt, ook niet gelukt is. Zij hadden wel weer andere puzzels opgelost dan ons, behalve die ene; de ‘pijltjespuzzel’.

Ik kan en mag er verder niets over zeggen, maar ik zou zeggen: ga de uitdaging aan en probeer het zelf. Het is absoluut de moeite waard. De Escape Room is ook een aanrader als uitje voor een bedrijf voor bijvoorbeeld teambuilding. Alles draait om samenwerking, overleg en communicatie. Ons heeft het uiteindelijk niet geholpen, maar wie weet jullie wel.

Meer informatie over Escape Room Breda, arrangementen en tarieven vind je op de website van Escape Room Brabant.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen