Kerst met de Begijntjes en Anton Pieck

Wie ook dit jaar wilde genieten van een pittoresk Breda in Kerstsferen, was deze zondag aan het goede adres in het Begijnhof. Voor het vijfde jaar aaneen had het Begijnhof een decor van Anton Pieck in Kerst. Met dit jaar een toneelroute rondom de geschiedenis van de Bredase Begijnen, geschreven door Jan Jonk.

Begijnen en 19e eeuwse figuren begeleidden de bezoekers met hun verhalen langs verschillende authentieke plekjes in het Begijnhof (zie de fotoserie). “Het was een geslaagde dag. Alle acteurs en actrices hebben heel hard gewerkt, maar het was de moeite waard om het tot zo’n mooie dag te brengen”, zoals Simone de Kuyper, regisseuse en theatermaker, aan het eind van de dag vertelde.

Kerstliederen en Kerstmarkt

Naast deze bijzondere toneelroute konden de bezoekers hun maag vullen met een Glühweintje of wafel bij de gezellige Kerstkraampjes. In de Pastorietuin achterin het Begijnhof was er een kleine, sfeervolle Kerstmarkt. Ondertussen werden bezoekers muzikaal begroet door het vierstemmige De Vier van Breda. Net als andere koren, die bezoekers trakteerden op mooie, live gezongen kerstliederen.
In de prachtige Begijnkerk was de gehele dag een afwisselend muzikaal programma. Net toen ik kwam kijken, kon ik genieten van de muzikale klanken van het acht-tallig koor SOTTOvoces.

Sfeervolle bijzondere afsluiter

Martin Rasenberg, beheerder van het Begijnhof, was erg te spreken over deze vijfde editie van Kerst met Anton Pieck. “Het is gezellig druk en mensen genieten zichtbaar. De toneelroute moet je gezien hebben. Voor het eerst dit jaar wordt het verhaal van de Begijnen in de 19e eeuw verteld in deze mooie, gespeelde route. Ook een aanrader is straks de afsluiter. Om zes uur treedt in de in kaarslicht gehulde binnenplaats het Bredaas Mannenkoor op. Het zal een mooie sfeervolle afsluiter van deze dag zijn.”

En dat liet ik me natuurlijk niet twee keer zeggen. Het was al donker om zes uur en de gehele binnenplaats verlicht door kerstlampjes en de kaarsen die bezoekers in hun hand hadden. Terwijl het Bredaas Mannenkoor in het midden stond te zingen en iedereen eromheen de Kerstliederen meezong (zie filmpje, gemaakt door Jennifer Kock). Het was inderdaad een erg bijzondere sfeer in het prachtige historische Begijnhof.


Wilt u meer weten over het Begijnhof, bezoek dan de website van het Begijnhof Breda.

Dossier: Fotoreportages
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen