Het heerlijke Brabantse worstenbroodje staat vanaf nu op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed. Deze inventaris bevat erkende tradities die als waardevol worden beschouwd en niet verloren mogen gaan. Er is vier jaar hard gewerkt om dit te realiseren.
Jaarlijks worden 25 miljoen Brabantse worstenbroodjes gegeten. Het bakken van witbrood en varkensgehakt is een traditie die een lange geschiedenis kent. Ooit is het ontstaan om het vlees langer goed te houden. Het werd vooral gegeten bij bijzondere gelegenheden zoals bij de kermis, na de nachtmis met Kerstmis en tijdens carnaval.
Worstenbroodje van het jaar
Elk jaar wordt er onder grote belangstelling het worstenbroodje van het jaar gekozen. Dit jaar is de wedstrijd van Omroep Brabant gewonnen door Jürgen van Dongen uit Terheijden. Dit lukte hem al voor de vijfde keer. Hij bleef Bakkerij Bierman/ Richard Bierman uit Kaatsheuvel en Bakkerij van Dongen/ Jeroen van Dongen uit Wagenberg voor.
Immaterieel Cultuur Erfgoed
De lijst met tradities wordt gecoördineerd door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed. Op deze lijst staat onder andere Sinterklaas, de Nijmeegse Vierdaagse, Koningsdag, het Bloemencorso in Zundert en de Acht van Chaam.