Wat vieren we eigenlijk met Pasen?

Foto: Publiek domein / Pixabay

Pasen heeft voor velen een feestelijke betekenis. Genieten van een paasontbijt of paasbrunch, eieren zoeken, gezellig naar de woonboulevard of autoshow of de opstanding van Jezus vieren; iedereen viert het lange paasweekend anders.

Groningen.nieuws.nl zocht uit wat de oorsprong is van Pasen en waarom we tijdens het feest eieren en paasbrood eten.

Wat is eigenlijk Pasen?

  • Pasen is van oorsprong een heidens feest. Een feest van de heidense godin van licht en lente: Eastre. Op de zondag na de eerste volle maan is het Pasen. De vernieuwing van het leven werd gevierd.
  • In christelijke gezinnen wordt met Pasen de opstanding van Jezus Christus gevierd, nadat hij op Goede Vrijdag gestorven is. Christenen herdenken met Pasen de herrijzenis van Jezus uit het graf, op de derde dag na zijn kruisiging.
  • De Joden vieren met Pesach, het Joodse Paasfeest, de bevrijding uit de slavernij uit Egypte.

Pasen was vroeger ook een seizoensgebonden landbouwfeest. Het markeerde het begin van de lente en het einde van een tijd van schaarste die heerste als de voorraden van de winter opraakten.

Waarom eten we Paasbrood?

Rooms-katholieken sluiten de vastenperiode, die direct voor Pasen eindigt, af door feestelijk te bakken. Ze gebruiken ingrediënten zoals spijs, rozijnen, noten, krenten en sukade en sinaasappelsnippers. De vruchten worden geweld en fijngehakt voordat het door het deeg wordt gemengd. Het brood wordt vervolgens op een bakplaat gebakken.

Ook heeft paasbrood op Witte Donderdag, de donderdag voor Pasen, een speciale betekenis. Het laatste avondmaal van Jezus Christus wordt hiermee herdacht. Jezus Christus vergeleek zichzelf met het brood dat hij uitdeelde.

En dan de chocolade Paashazen?

De paashazen vinden hun oorsprong in het heidens Paasfeest. De paashaas is een teken van vruchtbaarheid. Vroeger vond men eieren in oude hazenlegers. Deze waren daar gelegd door verschillende vogelsoorten, maar men dacht dat de haas dat had gedaan. Zo kwam ook de paashaas aan zijn teken van vruchtbaarheid.

Een andere oorsprong waaraan gedacht wordt, is dat de haas zich razend snel voortplant; dat wordt gezien als een teken van vruchtbaarheid.

De eieren die verstopt worden door de paashaas komen ook voort uit de eieren die verstopt lagen in de hazenlegers. Vroeger was de paastijd de tijd dat mensen op zoek gingen naar eten. Ze vonden dan eieren in oude hazenlegers.

Waarom eten we met Pasen eieren?

  • Het ei stond symbool voor nieuw leven. Daarom is het ook symbool voor het nieuwe leven na de opstanding van Jezus.
  • Eieren werden vroeger ook opgespaard tussen Carnaval en Pasen omdat in die periode streng werd gevast. Op de feestdag van Pasen werden eieren opgegeten om aan te geven dat het vasten voorbij was.
  • Verder zijn het ei en de kuiken symbool voor het voorjaar en het nieuwe leven.

Waarom we de eieren beschilderen? Dat doen we om het leven en de vruchtbaarheid te bevorderen.

Vrolijk Pasen

‘Vrolijk Pasen’ zeggen we omdat Christenen met Pasen de opstanding van Jezus vieren.

Geel

Gele linten, gele paaskuikentjes, gele strikken, gele kaarsen, gele tafellakens en servetten; geel is duidelijk een echte paaskleur. Dat komt voort uit het oorspronkelijke lichtfeest. Geel is de kleur van de zon, die na donkere wintermaanden eindelijk weer te zien is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen