Authentiek Surinaams eten in het Ginneken

06 dec 2018, 16:12 Cultuur
9972 1003227809734070 9059509133502808867 n
Moksie Djarie

Half december opent eethuis Moksie Djarie haar deuren. De deuren naar een authentieke Surinaamse belevenis met heerlijke Surinaamse gerechten. Ben je eenmaal binnen, dan waan je je in Suriname. De gerechten worden geserveerd, zoals ze in Suriname geserveerd worden. Sfeer, aankleding, bediening en muziek, alles is zoals in Suriname. Het enig verschil? Je bevindt je in Breda.

Namelijk aan de Ginnekenweg 75, waar voorheen Brasserie Zandberg was. Daar kun je aanschuiven voor heerlijke Surinaamse gerechten. Het is niet het eerste Surinaamse eethuis in Breda en wie hier de wegen kent naar Surinaams eten, vindt ze wel. Maar dat is niet genoeg voor Moksie Djarie en dat is juist precies wat het verschil maakt. Ook mensen die deze wegen niet kennen, wil ze laten kennismaken met de overheerlijke Surinaamse gerechten. Vandaar deze opvallende, makkelijk te vinden plek in Breda. En in de woorden van eigenaresse Christin Banks: “Gewoon omdat de Surinaamse keuken dat verdient. Authentiek Surinaams moet je geproefd hebben!”

Het ontstaan van Moksie Djarie

“In 2015 heb ik de eerste stap gezet, te beginnen met een mobiele kookstudio. Deze kookstudio opereert bij de mensen thuis. Hebben deze mensen iets te vieren? Of hebben zij gasten die zij een bijzondere avond willen bezorgen? Dan bereid ik samen met hen de lekkerste, authentieke Surinaamse gerechten. Natuurlijk blijft het hier niet bij. Volgens goed Surinaams gebruik creëer ik ook de Surinaamse sfeer. Koken, praten, eten en dansen smelten samen tot één heerlijke belevenis."

De Surinaamse gezelligheid

De stap naar kookstudio Moksie Djarie is een goede stap geweest. Ik weet nu hoe ik de Surinaamse gezelligheid kan overbrengen naar de Nederlandse keuken. Ik versta nu de kunst om grote en kleine gezelschappen een bijzondere avond te bezorgen. Met deze bagage is het tijd om het eethuis te beginnen. Sinds 2014 werk ik aan de uitwerking van het concept. Ik luister naar mijn klanten en kom er steeds meer achter wat zij willen ervaren. Zij willen niet alleen genieten van de Surinaamse keuken, maar ook kennismaken met de Surinaamse cultuur. Het eethuis run ik samen met mijn zus Astrid Beukhof.“

14600944 1191508297572686 2634963202358309162 n

Alle gerechten dagvers bereid

‘Moksie Djarie’ betekent letterlijk ‘smeltkroes’ of ‘gemengd erf’. De gerechten zijn ontstaan doordat uiteenlopende bevolkingsgroepen alsmaar nieuwe ingrediënten inbrachten. Ze wisselden deze uit en verrijkten hiermee hun gerechten. Hierdoor krijg je bij elk gerecht het gevoel dat je in een ander werelddeel bent beland. De kruidige roti brengt je naar India; de her´ herie voert je naar oma in Coronie.

Wat de Surinaamse keuken verder zo bijzonder maakt, kun je beter zelf komen proeven en beleven bij Moksie Djarie. Daar ben je welkom voor een lunch of diner. Alle gerechten worden dagvers bereid volgens oude familierecepten.

Maatschappelijke betrokkenheid

Moksie Djarie heeft vanaf het eerste moment een maatschappelijk betrokken instelling. Ze staan open voor snuffelstages voor leerlingen van het voortgezet speciaal onderwijs.

Op de website van Moksie Djarie die binnenkort in de lucht zal zijn, is de menukaart en zijn de openingstijden te vinden. Na verloop van tijd volgt daarop meer informatie.