Het is koud buiten. Beetje nevelig. Een wat triestige sfeer in Breda zou je zeggen. Niets is minder waar op deze zaterdagavond in januari. De cultuurnacht 2020 zorgt voor een heerlijke mix van kunst en cultuur door de hele stad.
Lopend over de sfeervol verlichtte Speelhuislaan richting Bloos zien we allerlei mensen wandelen en fietsen met een rood of blauw lichtje om hun nek. Het symbool van de cultuurnacht. Na het inwisselen van het e-ticket krijgen wij er ook 1. Het lijkt daarmee net alsof je deel uit maakt van een bijzonder gezelschap vandaag. Dat is ook eigenlijk wel zo.
Bezoekers van de cultuurnacht zijn liefhebbers. Van dans, toneel, kunst en muziek. De eerste kennismaking is de dansvoorstelling van Scala in samenwerking met Theaterwerkplaats Tiuiri. Een bijzondere act in de Stokvishallen aan de Belcrumweg. We zitten er gelijk lekker in.
Na afloop lopen we richting Brack voor een lekker Bredaas biertje. Het lijkt wel alsof je je ergens in Berlijn begeeft in dit gedeelte van Breda. De oude fabriekshal van Backer & Rueb is sfeervol verlicht en er klinken harde gitaren. De Belgische rockband Peuk maakt heerlijke gitaarherrie. Er worden diverse bieren getapt van de Bredase bierbrouwers Bliksem en Ramses. Een prima tussenstop.
Via het verlichtte pad langs het water volgt de route naar Electron. Wat is dit een mooie wandeling. In een soort niemands land, midden in de stad op weg naar de volgende culturele hotspot. Binnen klinken er groovy jazzklanken. Even blijven hangen voor het jazzgezelschap Di Fuse dat een lekkere cocktail speelt van onder meer legendes als John Scofield, Mike Stern en Wayne Shorter.
En weer door. Wat nu? De keuze is reuze op zo’n avond als deze. Waar willen we nog per se naar toe? Even checken bij de Grote Kerk. Volle bak. Later misschien meer geluk. De verbouwde Nieuwe Veste lonkt. Weet eigenlijk niet wat er binnen te doen is maar alleen het resultaat van de verbouwing meekrijgen is al de moeite waard.
We worden verrast door de mooi aangelegde binnentuin. In de middag werd het holocaust monument onthuld. Het kunstwerk bestaande uit blauwe lichtgevende stenen is gemaakt door kunstenaar Daan Roosegaarde en ligt verspreid over 170 Nederlandse gemeentes. In totaal kent het werk precies 104.000 steentjes, evenveel als het aantal holocaustslachtoffers in ons land.
Binnen klinkt de muziek van Damé. De moeite waard om even te gaan zitten op de trap met een koud drankje. De tijd vliegt inmiddels richting de klok van 23u. Waar sluiten we af? De Grote Kerk nog proberen? We hebben geluk en mogen naar binnen met nog 200 andere bezoekers. De sfeer is indrukwekkend. Klassiek vooral.
De voorstelling van het Bredase gezelschap de Stilte in samenwerking met klassieke zang van Cappella Pratensis, zangeres Sanne Rambags, organist Aart Bergweff die het kerkorgel bespeelt en stadsbeiaardier Paul Maassen die een set van klokken in gang zet zitten we ademloos te kijken wat er voor ons gebeurt. Een klassiek schouwspel dat zijn weerga niet kent en fantastisch tot zijn recht komt in de mooie Grote Kerk van Breda.
We zijn overweldigd en lopen na afloop enigszins beduusd de Bredase nacht in. Wat een topavond hebben we beleefd. Zoals ieder jaar tijdens de cultuurnacht. Tot de volgende!