Beter een goede buur dan een verre vriend is een bekend gezegde, maar het leven met een voortslepend conflict met een buur kan je leven in een hel veranderen. Dat het zo niet hoeft te zijn bewijst Buurtbemiddeling Breda. In de afgelopen 10 jaar heeft de organisatie aangetoond ruziënde buren in de meeste gevallen te kunnen helpen om tot een gezamenlijke oplossing te komen.
Buurtbemiddeling levert nu al 10 jaar een grote bijdrage aan de leefbaarheid en veiligheid in de buurt en stimuleert het prettig omgaan tussen buurtgenoten. Burenruzies en conflicten in de buurt worden opgelost met vrijwilligers die op verzoek gratis komen bemiddelen.
Zelfs “de rijdende rechter” vindt Buurtbemiddeling de beste stap tot oplossing.Mr. Frank Visser, ambassadeur van Buurtbemiddeling zag als rechter veel burenruzies voorbijkomen. “Mensen die woonoverlast ervaren, moeten zo snel mogelijk bij buurtbemiddeling aan de bel trekken. Dan is de kans op een oplossing het grootst. Ik pleit ervoor dat álle gemeenten Buurtbemiddeling aanbieden.”
Volgens Anoek Beekhuizen, coördinator Buurtbemiddeling Breda, is het succes van Buurtbemiddeling te danken aan de belangeloze inzet van zo’n 45 goed getrainde vrijwilligers. “Zij ondersteunen buren bij het oplossen van diverse conflicten, die steeds vaker heel complex zijn. Door hun participatie leveren zij een belangrijke bijdrage aan een leefbare en veilige woonomgeving.”
Buurtbemiddeling Breda scoort zelf boven hoog landelijk gemiddelde. Een aantal feiten op een rij
Maar de Bredase bevolking moet zelf beter de weg vinden naar Buurtbemiddeling. Meldingen komen nu nog voornamelijk via politie en woningcorporaties binnen, maar de wens voor de toekomt is dat de inwoners van Breda Buurtbemiddeling zelf weten te vinden en bij een (dreigend) conflict zelf bij aan de bel trekken ( [email protected] of 076-7370313/06-38276133).